CăutareSr
25 mai 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Codul deontologic al jurnaliştilor va fi modificat

Uniunea Jurnaliştilor şi Consiliul de Presă din Republica Moldova, cu sprijinul programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei, desfăşoară mese rotunde la Chişinău, Bălţi şi Cahul, pentru modificarea Codului deontologic al jurnalistului.
Info-Prim Neo, 12 octombrie 2010, 17:27

Proiectul va fi propus reprezentanţilor breslei şi societăţii civile pentru discuţii, a declarat Dumitru Lazur, coordonator de programe în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei.

După elaborarea Codului, vor fi iniţiate campanii de informare a jurnaliştilor, dar şi a cetăţenilor, despre prevederile documentului. Vor fi elaborate broşuri şi spoturi video care vor promova jurnalismul responsabil. ,,În final sperăm că reprezentanţii diferitelor asociaţii de presă vor cădea de acord asupra unui document final, un cod deontologic completat al jurnaliştilor din Moldova, care ar fi ancorat la realităţile prezente ale media", a mai subliniat Dumitru Lazur.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti , Ioana Avadani, a menţionat că acel cod de conduită adoptat încă în anul 2009 nu mai poate răspunde multor practici jurnalistice, care au evoluat în ultimii 11 ani. De aceea, acest document trebuie privit critic şi revăzut.

,,Acest cod va trebui să facă o diferenţă foarte clară cine poate fi judecat, dacă pot să spun aşa, în baza acestui cod. Acest cod ar trebui să se răsfrângă asupra celor care aderă la el, nu ca în prezentul cod, care se răsfrânge asupra tuturor care practică jurnalismul. În al doilea rând, importantă mi se pare definiţia jurnalistului care este foarte greu de dat, este o capcană. Dar atâta timp cât nu lămurim noi între noi cine sunt colegii noştri jurnalişti, ne va fi foarte greu să operăm cu acest cod deontologic şi va fi periculos şi pentru public şi pentru politicieni care vor putea să generalizeze într-un mod neplăcut", a subliniat Ioana Avadani.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T