CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţie privind situaţia politică de după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010

Organizaţiile obşteşti semnatare urmăresc cu îngrijorare demararea controversată a procesului de constituire a viitoarei Alianţe de guvernare în Republica Moldova.
IDIS Viitorul, 10 decembrie 2010, 14:58

Considerăm că o posibilă Alianţă care nu corespunde doleanţelor majorităţii alegătorilor va comporta riscuri serioase legate de revenirea la o formulă de guvernare învechită, care nu corespunde demersului de integrare europeană a Republicii Moldova.

În acest context, solicităm partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană care au acces în Parlament - PLDM, PDM şi PL - urgentarea procesului de negocieri, sporirea gradului de transparenţă a consultărilor purtate de aceste partide şi o disponibilitate majoră în acceptarea compromisurilor. Dorim să atenţionăm Alianţa pentru Integrare Europeană că numărul mai mare de mandate obţinute în alegerile din 28 noiembrie 2010 se datorează în primul rînd unei voinţe clar exprimate a alegătorilor din Republica Moldova privind continuarea reformelor politice şi economice începute în iulie 2009. Guvernarea AIE a demonstrat pe parcursul unui an angajamentul sincer şi consecvent pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, aplicarea unor standarde ridicate ale democraţiei şi edificarea unui stat de drept veritabil. Acest lucru nu putea fi realizat fără concursul tuturor forţelor politice care au acces în parlament.

Crearea unei eventuale alianţe care ar lăsa să se înţeleagă că ar fi fost constituită din exterior, pe pragul unei ambasade străine, ar compromite întreaga statalitate şi independenţă moldovenească, şi riscă să polarizeze mai tare societatea moldovenească.

Organizaţiile semnatare fac apel în favoarea continuării liniilor de reforme democratice începute anul trecut, şi cheamă actorii implicaţi să continue discuţiile lansate pe data de 8 decembrie 2010 în vederea realizării aspiraţiilor societăţii moldoveneşti de a avansa pe calea integrării europene.

Semnatari:
1. Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul"
2. Asociaţia pentru Politică Externă
3. Fundaţia Moldo-Lituaniană, „Centrul de Studii al Integrării Europene"

4. Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului
5. Centrul „Acces-Info"
6. Transparency International - Moldova
7. Asociaţia Ziariştilor Economişti
8. Comitetul pentru Libertatea Presei
9. Mişcarea Ecologistă din Moldova
10. Centrul de Resurse Juridice
11. Cristina Pereteatcu, jurist
12. Agenţia pentru Dezvoltare Regională - Habitat
13. Vanu Jereghi, jurist
14. Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T