- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Ghimpu: AIE urmează să adopte o Lege organică privind alegerea şefului statului
Despre aceasta a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, comentând decizia de ieri a Curţii Constituţionale, care a lăsat la discreţia Parlamentului să se pronunţe asupra termenelor de alegere a unui şef de stat.
Constituţia moldoveană are un şir de lacune, una dintre acestea fiind şi faptul că legea supremă nu specifică numărul de voturi cu care trebuie să fie ales preşedintele în tururile repetate de scrutin. Astfel, ar putea fi adoptată o lege cu voturile Alianţei pentru Integrare Europeană care să scadă numărul de voturi necesare de la 61 în primul tur, aşa cum prevede Constituţia, la un număr mai mic, mergând până la majoritatea simplă de 51 de deputaţi.
„Ar urma să ne întâlnim cu colegii din Alianţă, când vor reveni din deplasările în străinătate, pentru a discuta această variantă", a declarat Mihai Ghimpu
„Curtea Constituţională nu a făcut altceva decât a dat răspuns la ceea ce scrie în Constituţie - că ea nu este în drept să stabilească norme juridice, care ţin de competenţa Parlamentului", a precizat liderul PL.
Mihai Ghimpu a spus că rămâne la opinia că pe termen lung doar adoptarea unei noi Constituţii poate fi o soluţie pentru depăşirea tuturor problemelor generate de imperfecţiunea Legii supreme. Textul noii Constituţii este deja pregătit şi a fost chiar prezentat Comisiei de la Veneţia, a amintit preşedintele PL.
„Soluţia este să avem o Constituţie care să ne permită să dezvoltăm acest stat fără piedici constituţionale şi să garanteze cu adevărat drepturile şi libertăţile omului. Acum suntem în situaţia în care Constituţia, în loc să ne ajute să dezvoltăm democraţia, ne creează piedici. De aceea noi plecăm pentru adoptarea unei noi Constituţii. Am încercat şi alte variante, şi nu au mers", a spus Mihai Ghimpu.
Totuşi, un referendum pe marginea adoptării unei noi Constituţii nu trebuie să aibă loc concomitent cu alegerile locale, iar pragul de participare trebuie să fie eliminat.
Întrebat ce ar fi mai bine pentru Republica Moldova - să aleagă preşedintele sau să meargă la noi alegeri anticipate, ambasadorul rus, Valerii Kuzmin, a spus că „e mai bine să fii bogat şi sănătos, decât sărac şi bolnav".
Preşedintele PL Mihai Ghimpu a avut aseară o întâlnire cu ambasadorul rus la Chişinău, Valerii Kuzmin.
© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).
