CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

APEL pentru crearea unor mecanisme şi instrumente legale şi credibile, care ar garanta drepturile şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor din regiune

Asociaţia Promo-LEX continuă să urmărească cu atenţie şi cu preocupare situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Promo-LEX, 10 februarie 2011, 10:06

Asociaţia Promo-LEX constată din nou grave abuzuri împotriva locuitorilor regiunii, săvârşite de către administraţia ilegală de la Tiraspol, pe de o parte şi incompetenţă, lipsa eforturilor şi ignorarea obligaţiilor pozitive de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, pe de altă parte.

Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia tot mai dramatică a celor 2 deţinuţi politici Ernest Vardanean şi Ilie Cazacu, care au fost „condamnaţi" de către gruparea ilegală de la Tiraspol. În aceste condiţii putem vorbi despre un caz unical şi imposibil în alte ţări: cetăţeni ai RM, pe teritoriul RM, sunt „arestaţi", „cercetaţi", „judecaţi" şi „condamnaţi" de către cetăţeni ai RM pentru „spionaj în favoarea Republicii Moldova".

Revoltător este faptul că de cca un an de zile autorităţile constituţionale asistă neputincios la această scenă umilitoare pentru orice cetăţean al Republicii Moldova, limitându-se la declaraţii formale şi banale despre succesul „negocierilor" şi al „dialogului". Iresponsabil este şi gestul de a cere acţiuni, eforturi şi rezultate comunităţii internaţionale, în timp ce structurile guvernamentale şi organele abilitate ale Statului Republica Moldova nu se obosesc să propună discutarea, adoptarea şi implementarea unei Strategii de reintegrare a ţării.

Asociaţia Promo-LEX apreciază eforturile şi sprijinul comunităţii internaţionale în rezolvarea problemei transnistrene. Solicităm Uniunii Europene, Statelor Unite, OSCE, Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova (participanţi 5+2) să iniţieze în cel mai scurt timp proceduri pentru crearea unor instituţii şi instanţe legale şi credibile pentru locuitorii regiunii transnistrene. Acestea, ar servi drept mecanisme si instrumente practice pentru populaţia regiunii în vederea protejării şi apărării dreptuilor lor constituţionale.

Asociaţia Promo-LEX cere eliberarea IMEDIATĂ şi NECONDIŢIONATĂ a lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazacu şi sancţionarea tuturor persoanelor implicate în răpirea şi sechestrarea de persoane, conform normelor penale ale Republicii Moldova şi ale prevederilor legislaţiei naţionale.

Chişinău,
09 februarie 2011

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Ion Manole, Preşedinte Asociaţia Promo-LEX:
Tel: (22) 450024, GSM: 069070800, e-mail: info@promolex.md

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T