CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Urnele de vot destinate sectiei electorale din satul Corjova au fost sechestrate de vamesii transnistreni

Urnele de vot destinate sectiei electorale din satul Corjova, raionul Dubasari, au fost sechestrate de catre vamesi transnistreni, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Asociatia Promo-LEX, organizatie care monitorizeaza procesul electoral in regiunea transnistreana.
Igor VOLNITCHI , 20 martie 2009, 18:28

2009-03-20/17:40/ Chisinau (IPN) Automobilul ce transporta doua urne de votare destinate sectiei de votare nr. 5 din Corjova (circumscriptia nr. 15 Dubasari) a fost oprit joi, 19 martie, la postul vamal din apropierea satului Pohrebea, raionul Dubasari. Primarul de Corjova, Valeriu Mitul si soferul automobilului, Oleg Cernatu, au fost retinuti timp de cateva ore la hotarul transnistrean. Vamesii transnistreni au calificat urnele drept contrabanda si agitatie electorala si le-au confiscat.

Asociatia Promo-LEX, membra a Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte 2009, a condamnat actiunile colaboratorilor structurilor vamale ale administratiei de la Tiraspol si a solicitat autoritatilor constitutionale sa intreprinda toate actiunile legale pasnice pentru restituirea in cel mai scurt timp a urnelor sechestrate.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, sustine ca autoritatile moldovene vor depune toate eforturile pentru ca in Corjova totusi sa se desfasoare alegeri. Cican afirma ca stie despre retinerea urnelor de votare. CEC asteapta o plangere oficiala in acest sens pentru a sesiza, ulterior, toate organismele internationale implicate in solutionarea conflictului pentru a oferi protectia necesara in vederea organizarii alegerilor.

Situatia privind desfasurarea alegerilor in Corjova a fost examinata si la sedinta Comisiei Unificate de Control. Reprezentantii Tiraspolului au calificat drept provocare tentativa de deschidere a sectiilor de votare in aceasta localitate, pe care ei considera ca ar fi in componenta Transnistriei.

Jurisdictia asupra satului Corjova este disputata intre autoritatile centrale de la Chisinau si autoritatile regionale de la Tiraspol.

Alegerile locale din Corjova din 3 si 17 iunie 2007 au esuat din cauza ca fortele separatiste au blocat desfasurarea scrutinului. Atunci mai multi sateni implicati in procesul electoral, dar si politisti au fost molestati de militia transnistreana, care a descins in numar mare in localitate distrugand totodata si rechizitele electorale. A fost pentru prima data cand o sectie de votare a fost inchisa cu forta. In timpul alegerilor parlamentare din 2005, autoritatile transnistrene au blocat tentativele de a desfasura alegeri cu urne mobile pentru alegatorii la domiciliu, iar in 2003, sectia de votare pentru Corjova a fost deschisa in satul vecin Cocieri aflat sub controlul Moldovei.

2009-03-20/17:03/ Delegatia transnistreana si cea rusa din CUC se opun deschiderii unui sector electoral in Corjova

Chisinau (IPN)  Delegatia transnistreana si cea rusa din Comisia Unificata de Control (CUC) se opun intentiei autoritatilor R. Moldova de a deschide un sector electoral la Corjova - localitate de pe malul stang al Nistrului jurisdictia asupra careia este disputata intre Chisinau si Tiraspol. Subiectul a trezit discutii aprinse in sedinta CUC de joi, 19 februarie, transmite Info-Prim Neo.

Ministerul Reintegrarii al R. Moldova s-a adresat catre membrii si expertii CUC, informindu-i despre decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind deschiderea a zece sectii de votare pentru cetatenii R. Moldova care locuiesc in regiunea transnistreana. Totodata, CUC a fost informata despre decizia CEC de a deschide un sector electoral in satul Corjova. Avand in vedere ca in cadrul alegerilor locale din 2007, la sectia de votare din satul Corjova au avut loc incidente dintre organele de drept ale R. Moldova si cele transnistrene, Ministerul Reintegrarii a solicitat observatorilor militari sa asigure monitorizarea situatiei din zona de securitate si libera circulatie a cetatenilor R. Moldova in scopul participarii la alegeri.

Delegatia transnistreana a calificat adresarea Ministerului Reintegrarii drept o provocare din partea R. Moldova, pronuntandu-se impotriva deschiderii sectorului electoral in satul Corjova si refuzand sa garanteze securitatea locuitorilor din Corjova, care intentioneaza sa participe la alegeri.

Si delegatia Federatiei Ruse s-a impotrivit deschiderii sectorului electoral. „Intentiile R. Moldova de a deschide o sectie de votare in Corjova poate duce la tensionarea situatiei in zona de securitate", a declarat co-presedintele CUC din partea Federatiei Ruse, Serghei Gorlov, citat de „Olvia-press". El a spus ca „in imediata apropiere a satului Corjova se afla satul moldovenesc Cocieri, unde va fi deschisa o sectie de votare. Toti locuitorii din Dubasari si Corjova, care au cetatenia R. Moldova si doresc sa ia parte la alegeri, vor fi liberi sa voteze acolo".

Cele doua delegatii au relevat ca nu tine de competenta CUC si nici a observatorilor fortelor comune de mentinere a pacii sa efectueze monitorizari. Sarcina lor este de a controla situatia in zona de securitate.

Alegerile locale din 3 si 17 iunie 2007 la Corjova au esuat din cauza ca fortele separatiste au blocat desfasurarea scrutinului. Atunci mai multi sateni implicati in procesul electoral, dar si politisti au fost molestati de militia transnistreana, care a descins in numar mare in localitate distrugand totodata si rechizitele electorale. A fost pentru prima data cand o sectie de votare a fost inchisa cu forta. In timpul alegerilor parlamentare din 2005, autoritatile transnistrene au blocat tentativele de a desfasura alegeri cu urne mobile pentru alegatorii la domiciliu, iar in 2003, sectia de votare pentru Corjova a fost deschisa in satul vecin Cocieri aflat sub controlul Moldovei.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T