CăutareSr
17 septembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Proteste împotriva bussinesului “care demolează Chișinăul”

Acţiuni publice în legătură cu demolarea monumentului naţional de pe str. V. Pîrcălab 71 au avut loc luni, dimineaţa, în faţa hotelului „LeoGrand” şi a Primăriei mun. Chişinău.
Moldova Azi, 27 iunie 2011, 10:08

Grupul de inţiativă "POŞTAŞII Chişinăului" şi asociaţia obştească "Oraşul meu drag" au organizat un flash-mob prin care au chemat societatea civilă să boicoteze „Leogrand". Participanţii la flash-mob au scandat lozinca „SPUNEM ADIO BUSSINESSULUI care demolează Chișinăul!".

Flori şi lumânări au fost depuse în faţa hotelului „LeoGrand", în semn de boicot faţă de bussnessmanii care au distrus monumentul naţional de pe str V. Pîrcălab 71.

De asemenea, participanţii la acţiunea publică au protestat în faţa Primăriei mun. Chişinău, pentru a atenţiona administraţia locală că nu dreptul să dea în folosinţă sau posesiune monumentele de istorie şi arhitectura, decât cu condiţia de a fi restaurate şi protejate.

Participanţii la flash-mob şi-au exprimat dezacordul faţă de inacţiunea organelor de drept şi acţiunile funcţionarilor care administrează patrimoniul Chişinăului vechi, în contradicţie cu Regimul urbanistic de protecţie al monumentului de pe V. Pircalab 71 şi a zonei istorice a mun. Chişinău.

Aceştia au cerut retragerea dreptului de posesiune SRL „Leopress", dat fiind faptul că e vinovat de degradarea monumentului , iar din partea SRL „Leopress" să readucă monumental la starea iniţială.

În altă ordine de idei, participanţii au solicit aprobarea amendamentelor la Legea monumentelor, pentru a preveni dispariţia Chişinăului istoric, precum şi completarea Registrului monumentelor mun. Chișinău. Iar puterea centrală a fost chemată să adopte politici clare privind protecţia patrimoniului cultural al mun. Chişinău şi al R. Moldova.

Amintim că Grupul de inițiativă "POŞTAŞII Chişinăului" şi asociaţia obştească "Oraşul meu drag" protestează împotriva demolării primei Poşte Centrale din Chişinău, situată pe str. V. Pîrcălab 71, efectuată la 22 iunie de SRL "Leopress". Agentul economic a primit autorizaţie de a construi în locul monumentului demolat un business-centru cu 7 etaje şi parcare subterană pe terenul din str. Varlaam 77.

Potrivit organizatorilor flash-mob-ului, autorizaţia de desfiinţare şi certificatul de urbanism au fost eliberate ilegal, fiind semnate de V. Modîrcă, architect-şef al mun. Chişinău şi viceprimarulul Nistor Grozavu, precum şi alţi angajaţi ai Primăriei.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T