CăutareSr
26 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Aviz pozitiv pentru proiectul de lichidare a instantelor judecătoreşti economice

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind lichidarea instanţelor judecătoreşti economice. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri, 29 iunie, cu majoritate de voturi. Sigurul care s-a abţinut a fost deputatul comunist, Sergiu Sârbu.
Info-Prim Neo, 29 iunie 2011, 17:22

Iniţiativa lichidării instituţiilor judecătoreşti economice, lansată de PLDM încă în 2010, a fost subiect de dispută, inclusiv în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, şi deputatul PLDM, Tudor Deliu, au declarat, miercuri, în şedinţa Comisiei juridice că tergiversarea examinării acestui proiect are la mijloc nişte interese. Pe de altă parte, deputatul fracţiunii PDM, Adrian Candu, a spus că nu trebuie să fie forţate notele. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că partidele AIE trebuie să revadă reforma ca atare şi să nu se bazeze pe emoţii. „Trebuie să fim strict axaţi pe bază juridică şi nu politică", a menţionat Mihai Ghimpu.

Potrivit ministrului justiţiei, cele mai multe dosare care ajung la CEDO parvin de la instanţele judecătoreşti economice, care sunt o reminiscenţă a sistemului sovietic şi trebuie să dispară. Oleg Efrim a precizat că după lichidarea instanţelor judecătoreşti economice, cei 10 judecători de la Curtea de Apel Economică vor fi transferaţi la Curtea de Apel Chişinău, iar ceilalţi 12 judecători de la judecătoriile economice primare, vor fi transferaţi în instanţele de fond. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, împreună cu Institutul Naţional de Justiţie, va finanţa sesiunile de instruire pentru judecătorii care vor fi transferaţi, iar salariul acestora nu va fi modificat.

În context, Mihai Ghimpu a fost de părere că nu este corect să fie păstrat la acelaşi nivel salariul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor instanţelor care vor fi lichidate. „În ţara aceasta trăiesc doar şefii. Este o discriminare. Nu sunt de acord cu acest punct. Trebuie să fim atenţi la acest aspect. Eu înţeleg statutul lor, dar aşa ceva nu se poate", a declarat Mihai Ghimpu. Pe de altă parte, ministrul justiţiei a spus că acesta este un drept dobândit de către cei care au funcţii administrative în judecătorii şi, dacă nu va fi respectat, este posibil ca judecătorii să depună contestaţii.

Oleg Efrim a precizat în alt context că, după ce proiectul va fi votat în Parlament, timp de 6 luni se vor efectua toate procedurile pentru lichidarea acestor instanţe.

Proiectul de lege a fost supus votului pentru prima oară în plenul Parlamentului în luna august 2010, dar atunci nu a acumulat suficiente voturi pentru a fi promovat. Democraţii au menţionat că această iniţiativă este „o tentativă de a trece puterea judecătorească sub unele partide", lucru care va determina o „debandadă în sistemul judecătoresc". Au existat şi alte încercări de a supune votului proiectului, dar toate au eşuat.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T