CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Negocierile privind Acordul de comerţ liber RM-UE s-ar putea încheia în 2012 - Ministerul Economiei

Negocierile privind semnarea Acordului de Comerţ Liber RM-UE s-ar putea încheia în 2012. Despre aceasta a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc.
INFOTAG, 1 iulie 2011, 13:47

El a spus că "Moldova şi-a îndeplinit angajamentele asumate în al doilea trimestru al anului 2011 şi a atins un progres pentru demararea cât mai curând a negocierilor pentru semnarea Acordului".

"Progresul a fost atins în 13 domenii, în special, în infrastructura calităţii, măsuri sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, achiziţii publice şi concurenţă", a spus viceministrul.

El a menţionat că în domeniul infrastructurii calităţii au fost anulate 144 de standarde naţionale, care veneau în contradicţie cu normele europene. În domeniul măsurilor sanitare şi fitosanitare a fost elaborat un Plan naţional pentru 2011 privind ajustarea legislaţiei naţionale la cea europeană, care prevede revizuirea a 21 de acte normative. A fost elaborat un studiu despre tarife la efectuarea procedurilor vamale.

Potrivit lui Calmîc "trebuie preluate şi implementate standardele internaţionale, iar laboratoarele fitosanitare trebuie dotate cu utilaje moderne. Pentru aceasta vor fi necesari minimum 40 mil. euro".
Viceministrul a menţionat că "în anul curent au fost majorate cu 30-35% cotele la export în Uniunea Europeană. În primul trimestru exportul a crescut cu 63%. În acest sens, Moldova va avea argumente pentru a cere majorarea cotelor".

Potrivit lui, "următorul raport va fi prezentat în octombrie, iar al patrulea - la sfârșitului anului curent".

Ministerul Economiei Moldovei a prezentat pe 30 iunie Comisiei Europene al doilea raport de progres. Primul raport a fost prezentat pe 15 martie. La 20 iunie Consiliul Uniunii Europene a mandatat Comisia Europeană să demareze negocierile cu Moldova pe marginea Acordului de Comerţ Liber.

Regimul Zonei de Comerţ Liber între Moldova şi Uniunea Europeană presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului de bunuri şi servicii, circulaţia liberă a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, a barierelor tehnice şi netarifare, eliminarea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti la acquis-ul UE. Acord va implica liberalizarea comerţului concomitent cu creşterea încrederii investitorilor în economia RM, va apropia legislaţia naţională de normele europene, va asigura integrarea Moldovei pe piaţa internă a UE şi va permite Republicii Moldovei să facă uz de avantajele sale competitive şi să obţină efecte economice pozitive pe termen lung.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T