CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Uniunea Europeană a majorat de la 1 iulie cotele la importul de vinuri moldoveneşti

În anul 2011 Moldova va putea exporta pe piaţa UE, în baza Preferinţelor Comerciale Autonome, 1,5 mil. dal de vin sau cu 80% mai mult decât în anul 2010. Vineri, 1 iulie, a intrat în vigoare hotărârea în cauză a Comisiei Europene privind majorarea cotelor tarifare pentru Moldova.
INFOTAG, 4 iulie 2011, 11:29

Documentul Comisiei Europene prevede că în 2012 cota exportului de vin în regim preferenţial va creşte până la 1,8 mil. dal, iar în 2013 - până la 2,4 mil. dal.

De asemenea, se vor majora cotele la exportul de grâu, orz şi porumb cu 5 mii tone anual. Astfel, către anul 2015 cota de export a acestor produse va fi de 65 mii tone, 60 mii şi, respectiv, 55 mii tone.

Regimul Preferinţelor Comerciale Autonome a fost acordat Republicii Moldova începând cu 1 martie 2008, cu scopul liberalizării comerţului cu UE şi asigurării premiselor pentru crearea unui mediu favorabil economic şi atragerii investiţiilor. Astfel, Moldova a obţinut cote la export fără achitarea taxelor la o listă de produse, precum zahăr, vinuri, cereale. În total UE este dispus că acorde cote la 13 poziţii de mărfuri, dintre care Moldova valorifică doar cinci.

În 2010 cotele au constituit 800 mii dal de vin, 22 mii tone de zahăr, 30 mii tone de orz, 25 mii tone de porumb şi 35 mii tone de grâu.

Autorităţile Moldovei au solicitat demult UE să majoreze cotele pentru exportul vinului pe pieţele europene, menționând că republica nu are probleme cu utilizarea cotelor şi le valorifică înainte de termen. Moldova tinde să extindă piaţa de desfacere a vinurilor, deoarece consumatorul principal - Rusia - limitează în ultimii ani importul acestora pe motivul calităţii slabe.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T