- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Rusia va majora importul de fructe şi legume din Moldova
El a spus că recent, în cadrul unei vizite la Moscova, a semnat un memorandum de cooperare cu omologul său rus, Elena Scrinik, care prevede cooperarea dintre cele două ministere în domeniul agroalimentar şi majorarea cotelor la exportul de fructe şi legume din Moldova pe piaţa rusă cu 30%.
"În prezent Moldova are undă verde la expertul de fructe şi legume pe piaţa rusă. Este important ca agenţii economici să producă produse calitative şi inofensive. Rusia este interesată, în special, de importul de legume, precum roşii, castraveţi, morcovi, ceapă sau cartofi", a spus Bumacov.
Potrivit lui, anual Moldova produce o cantitate de 300 mii tone de cartofi, iar în jur de 8% din toată producţia este exportată în câteva ţări europene şi în CSI.
"Anul acesta preconizăm să avem o roadă bogată de cartofi - în medie 30-40 tone la hectar. Chiar dacă producţia de cartofi este insuficientă şi suntem nevoiţi să importăm din alte ţări, ne vom strădui să exportăm cartofi în Rusia, pentru a ne îndeplini angajamentele faţă de partenerii ruşi", a spus Bumacov.
Ministrul a spus că în cadrul vizitei la Moscova a avut o întâlnire cu directorul general al Rosselhoznadzor, căruia i-a înaintat lista celor 175 de agenţi economici care sunt propuşi de către minister pentru exportul de fructe şi legume pe piaţa rusă.
"Sperăm că aceştia vor fi acceptaţi. În cazul în care vor mai apărea doritori pentru export, vom întocmi o nouă listă pe care o vom propune Rusiei. Important este ca fiecare agent economic care va dori să exporte să facă parte dintr-o asociaţie", a spus Bumacov.
Potrivit lui, cei 10 agenţi economici, al căror export a fost sistat pentru neconformitatea produselor exportate pe piaţa rusă, nu au fost incluşi în lista prezentată la Rosselhoznadzor.
De asemenea, Moldova a obţinut dreptul să exporte carne de porc în Federaţia Rusă.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a spus că în Moldova există supraproducţie de carne de porc, de aceea preţul de achiziţie a acesteia în masă vie constituie 23-24 lei pentru un kg.
"Însă chiar şi aşa, preţul de comercializare a cărnii de porc pe piaţă de circa 80-100 lei pentru un kg este prea mare, ceea ce nu este normal. Consumul de carne pe cap de locuitor trebuie să fie de circa 75 kg anual, însă la moment în Moldova un locuitor consumă în jur de 30-35 kg de carne", a spus Bumacov.
El a menţionat că piaţa cărnii în Moldova este monopolizată, iar în acest condiţii agenţii economici trebuie să fie ajutaţi să-şi poată exporta direct carnea de porc în alte ţări fără intermediari.
Aproape 80% din producţia de fructe şi legume din Moldova este exportată în Federaţia Rusă. În anul 2010 Moldova a exportat în Rusia aproximativ 300 mii tone de fructe şi legume, în special mere.
© 2011 INFOTAG all rights reserved
