CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PCRM a criticat Uniunea Europeană

Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţie, a criticat atitudinea UE faţă de Moldova, "pentru ignorarea opiniei opoziţiei şi susţinerea autorităţilor". O declaraţie în acest sens a făcut liderul PCRM, Vladimir Voronin, la întrevederea cu preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
INFOTAG, 7 iulie 2011, 16:06

El a subliniat că "UE, în toate proiecţiile sale, de la misiunile diplomatice până la reprezentanţe, trebuie să stopeze dezinformarea proprie în ceea ce ţine de situaţia reală din Moldova, ignorarea opiniei opoziţiei, să renunţe la susţinerea totală şi deschisă a autorităţilor".

Voronin a criticat în special acţiunile comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, care, în opinia PCRM, "ocupă o poziţie unilaterală şi fără de perspectivă în relaţia sa cu opoziţia şi guvernarea din Moldova".

"Luând, practic în toate subiectele, poziţia celor din Alianţă, Dl Fule, pentru noi, care suntem cea mai influentă formaţiune politică din ţară, nu mai este un partener de încredere în ceea ce ţine dialogul şi buna înţelegere", a subliniat liderul comuniştilor.

El şi-a exprimat îngrijorarea şi în privinţa faptului cum sunt cheltuite fondurile europene care sunt orientate către Republica Moldova.

"Resursele financiare care parvin în ţară sunt asimilate, de obicei şi de regulă, de unele şi aceleaşi organizaţii, afiliate actualei guvernări, în spatele cărora stau unele şi aceleaşi persoane. Considerăm că contribuabilii trebuie să ştie cine şi cum le irosesc resursele. De ce aceste granturi sunt asimilate iar şi iar de organizaţiile şi persoanele apropiate actualei guvernări?", se întreabă Voronin.

Potrivit lui, "Alianţa este de doi ani la putere, dar nimeni nu-şi aduce aminte care totuşi sunt reformele realizate, care legi europene au fost adoptate de majoritatea care se află la guvernare".

"Probabil esenţa guvernării acestei Alianțe, susţinerea ei de către UE o reprezintă dorinţa de a nu permite ca noi sa revenim la putere. Atunci aceasta este calea cea mai sigură de a discredita complet şi pentru totdeauna alegerea europeană a Republicii Moldova", susţine liderul PCRM.

Pentru a depăşi criza politică sistemică din republică, PCRM consideră necesar de "a purcede în regim de urgenţă la alegerea preşedintelui statului; de a înceta exercitarea presiunii asupra sistemului judecătoresc, guvernarea să se dezică de practica falsificării alegerilor, sancţionarea şi închiderea căilor de informare în masă de opoziţie (retragerea licenţei NIT, naţionalizarea ziarelor "Незавсимая Молдова" şi "Moldova Suverană"); guvernarea să stopeze modificarea legislaţiei în interesele şi în conformitate cu ambiţiile proprii, să anuleze modificările Codului electoral efectuate în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 2010, să renunţe le orice metode de alegere a şefului statului care nu sunt corespunzătoare prevederilor Constituţiei, să impună moratoriu pentru orice modificări ale Codului electoral pentru următorii trei ani, să desfăşoare turul trei de scrutin pentru alegerea primarului general al municipiului Chişinău; de a prezenta în Parlament planul de adoptare a legislaţiei în domeniul integrării europene. Guvernarea să treacă de la demagogia despre aceasta la o activitate legislativă serioasă. De asemenea, este necesar să fie făcută publică şi transparentă activitatea consilierilor de rang înalt din partea UE, care activează de mult timp în fiecare minister".

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T