CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Europenii au identificat sectoarele cu probleme ale justiţiei moldoveneşti

Cele mai ineficiente sectoare ale justiţiei moldoveneşti sunt instanţele judecătoreşti, procuratura şi organele de urmărire penală. Despre aceasta se menţionează în raportul experţilor UE de monitorizare şi identificare a sectoarelor cu probleme în domeniu justiţiei din Republica Moldova.
Info-Prim Neo, 8 iulie 2011, 13:41

Echipa de experţi europeni, condusă de Dovydas Vitkauskas, a menţionat că problemele fundamentale cu care se confruntă sectorul justiţiei din Moldova ar putea fi grupate în cinci domenii generale: dialogul sectorial la nivelul intern şi extern; eficienţa instanţelor judecătoreşti; eficienţa şi independenţa investigării prejudiciare şi a urmăririi penale; accesul la justiţiei şi instrumentele instituţionale juridice; practicele de combatere a corupţiei.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel, a menţionat în cadrul prezentării raportului că UE încearcă să faciliteze cât este posibil procesul de reformare a justiţiei. „ Într-o Moldovă cu adevărat democratică şi cu aspiraţii la integrare europeană trebuie să existe un sistem de justiţie independent şi eficient, care va impulsiona şi economia naţională. Totuşi, aceasta se poate atinge doar în baza angajamentelor serioase ale politicienilor şi magistraţilor", a declarat Dirk Schuebel.

Potrivit ambasadorului, o justiţie corectă şi independentă, care poate lupta cu corupţia, este o condiţiei importanţă şi pentru procesul de liberalizare a vizelor. „Uniunea Europeană va sprijini Moldova în realizarea acestei sarcini complicate, dar acest sprijin va depinde direct de progresul atins de Moldova", a mai spus Dirk Schuebel.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că raportul de evaluare în sectorul justiţiei, realizat de experţii europeni, este o parte din sprijinul oferit de Uniunea Europeană Guvernului Republicii Moldova. „Existenţa unui astfel de raport face posibilă o imagine clară pentru noi, cei din Republica Moldova. Avem o viziune din afară a problemelor care există şi cu siguranţă ne va permite să intervenim prompt acolo unde soluţiile nu trebuie să întârzie", a declarat ministrul justiţiei. Ministrul a mai spus că raportul în cauză a fost pus la baza Strategiei de reformare a sectorului justiţiei din Republica Moldova.

Ministerul Justiţiei a finalizat prima etapă de elaborare a strategiei, prezentând versiunea preliminară a documentului. Strategia este fundamentată de şapte piloni de bază: sistemul judecătoresc, justiţia penală, accesul la justiţie şi executarea justiţiei, consolidarea integrităţii actorilor din justiţie, contribuirea justiţiei la creşterea economică, respectarea drepturilor omului, asigurarea unui sector al justiţiei bine coordonat şi responsabil.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T