CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Protest cu îmbrânceli în centul capitalei

Peste 100 de vânzători de flori au blocat marţi, 12 iulie, pentru aproape 20 de minute, bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetru străzilor Puşkin şi Bănulescu Bodoni. Oamenii protestează în legătură cu faptul că legea îi obligă să deschidă firme individuale şi să elibereze bonuri de casă la vânzarea florilor. Încercarea poliţiştilor de a debloca strada s-a soldat cu altercaţii. Protestatarii s-au îmbrâncit cu oamenii legii, iar mai multe persoane, din ambele părţi, au căzut pe jos.
Info-Prim Neo, 12 iulie 2011, 15:52

„Vrem patentă. E nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a avea aparat de casă, da noi nu putem lucra cu el. Nu avem condiţii pentru aparatul de casă, dar nici om care să stea lângă acesta. Numai vineri ne-au pus 8 mii de lei amendă, dar eu sunt invalidă grupa a III-a, de unde să îi achit aceşti bani. Noi cerem să activăm în baza patentelor şi sperăm că vom avea un răspuns de la conducere, doar pentru asta şi i-am votat? ", a spus Valentina Sârghi, vânzătoare de flori la Piaţa Docuceaev.

Protestatarii ameninţă că vor continua protestele dacă nu autorităţile nu vor avea un răspuns la solicitările pe care le au. „Vrem să lucrăm liber în ţara noastră, să creştem şi să vindem o floare. Ei trebuie să înţeleagă că noi nu putem să activăm în baza unei întreprinderi, nu putem bate fiecare floare prin aparatul de casă. Dimineaţa strângi flori şi până seara ele se usucă. Noi nu putem bate fiecare bucăţică de fundiţă prin casă atunci când împachetăm florile. Noi vrem să ne hotărască întrebarea noastră, noi suntem cetăţeni şi vrem să lucrăm liber în ţara noastră ", a afirmat Valentina Ţăranu, vânzătoare de flori din Bălţi.

Viceprimarul Mihai Furtună, prezent la faţa locului, a dat asigurări protestatarilor că începând cu ziua de azi nu li se vor mai aplica amenzi pentru faptul că le lipseşte aparatul de casă. „Am venit cu propuneri către comisia parlamentară de profil, unde va fi modificat cadrul legal cu privire la patentă. Anumite genuri de activitate vor fi schimbate şi veţi avea posibilitate să activaţi în baza patentei. Cei care comercializează flori vor activa în bază de patentă. Este deja acceptată de către comisia parlamentară, va fi modificată în timpul apropiat şi nimeni nu vă va teroriza la locurile de muncă. Începând cu ziua de azi vom conveni cu toate structurile care verifică să nu vă pună amenzi", le-a promis protestatarilor viceprimarul Mihai Furtună.

Pe de altă parte, comercianţii de flori s-au arătat sceptici. Ei spun că vor bloca bulevardul Ştefan cel Mare în continuare dacă nu se va găsi o soluţie.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T