CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Mediul academic şi societatea civilă iau măsuri pentru protecţia monumentelor

Mediul academic şi societatea civilă cer Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne să efectueze o anchetă asupra tuturor cazurilor de demolare ilegală de imobile de la începutul anului curent.
Info-Prim Neo, 13 iulie 2011, 10:11

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, parte a grupului de iniţiativă „Poştaşii Chişinăului", a declarat pentru Info-Prim Neo că subiectul a fost discutat, marţi, la o şedinţă la Academia de Ştiinţe a Moldovei, iar participanţii la discuţii au decis să facă un demers comun către cele două organe de drept.

În paralel, Ministerului Educaţiei i se va propune să introducă în curricula universitară a facultăţilor de arhitectură mai multe lecţii privind restaurarea monumentelor. O altă iniţiativă este crearea unei specialităţi noi în cadrul facultăţilor de arhitectură - de restaurare a monumentelor. „Accentul trebuie pus pe sistemul de educaţie, pentru că la noi există şi o problemă de mentalitate, nu se conştientizează valoarea monumentului. Respectiv, mesajul trebuie să vină de pe băncile universităţii", a menţionat Ion Ştefăniţă.

Potrivit directorului Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, este nevoie de crearea instituţiilor pentru buna administrare a patrimoniului cultural, care vor stopa ritmul alert de demolare a monumentelor arhitecturale. „Este necesar să fie impus moratoriu, printr-o hotărâre de Guvern, asupra demolării acestor imobile. De asemenea, e nevoie de o monitorizare mai strictă a autorizaţiilor de desfiinţare, eliberate de către Direcţia municipală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. Nicio instituţie din administraţia publică locală nu are dreptul să elibereze o autorizaţie de demolare a unui imobil inclus în Registrul monumentelor. Întrucât Registrul a fost aprobat de către Parlament, nu de o direcţie", a menţionat Ion Ştefăniţă.

De la începutul anului curent, în Chişinău au fost demolate şase monumente de importanţă locală şi naţională. Din 1993 până acum, peste 80 de demolări au avut loc în centrul istoric al oraşului Chişinău şi peste 155 de intervenţii degradante.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T