CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Procesul de demilitarizare şi descentralizare a MAI va începe la 1 ianuarie 2012

Procesul de demilitarizare şi descentralizare a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va începe de la 1 ianuarie 2012, potrivit şefului Direcţiei juridice a MAI, Igor Trofimov.
INFOTAG, 15 iulie 2011, 11:22

El a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că până atunci ministerul urmează să definitiveze un şir de acte normative şi legislative, pe care să le propună în toamnă Guvernului şi Parlamentului spre examinare şi aprobare.

"Procesul de reformare a MAI este unul extrem de dificil, care nu poate fi realizat în grabă. Acum ne aflăm în cea mai importantă perioadă a reformei, care presupune pregătirea bazei normative şi juridice, fără de care nu putem iniţia reforma. Avem circa 70 de legi care urmează să fie modificate, printre care se numără Legea cu privire la poliţie şi statutul poliţistului, Legea cu privire la carabinieri sau cu cea privire la deţinerea armelor. După aprobarea noilor modificări, vom purcede la realizarea nemijlocită a reformei", a spus el.

Sursa citată a dat asigurări că reforma care se pregăteşte nu presupune remanieri de cadre, angajaţi ministerului având posibilitatea să se transfere în cadrul altor unităţi ale MAI.

"În cazul în care colaboratorul MAI îşi va pierde statutul de poliţist, reforma prevede că acesta va avea cel puţin acelaşi salariu", a spus Trofimov.

Potrivit lui, noile modificări la Legea privind carabinierii prevăd că aceştia vor fi angajaţi în bază de contract, funcţia lor de bază fiind restabilirea şi menţinerea ordinii publice. La rândul lor, poliţiştii nu vor mai avea această atribuţie.

Responsabilul MAI a mai informat că reforma nu prevede renunţarea la uniforma specială a angajaţilor MAI, în schimb prevede echivalarea gradelor militare cu cele de funcţionar public.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T