CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Conflictele din AIE rămân în limitele normei atâta timp cât nu sperie investitorii străini

Conflictele din interiorul alianţei de guvernământ din Republica Moldova rămân în limitele proceselor fireşti şi asemănătoare din alte ţări atâta timp cât ele nu creează destabilizări de lungă durată care ar putea speria investitorii străini, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americi în Republica Moldova, Asif Chaudhry, în cadrul şedinţei de la sfârşitul săptămânii trecute a Clubului de presă de la Chişinău. Diplomatul a fost rugat să aprecieze pe cât de multă îngrijorare poate trezi conflictele care zguduie Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi ce efecte poate avea acestea asupra scopurilor pentru care a pledat AIE?
Info-Prim Neo, 18 iulie 2011, 09:33

„Dacă acest gen de activităţi poate cauza instabilitate pe termen lung, lucrurile pot speria potenţiali investitori şi parteneri gata să investească în această ţară. În cazul dat, este o problemă şi partidele trebuie să o abordeze şi să o rezolve", a spus ambasadorul american.

Potrivit lui, recentele evenimente din AIE „nu sunt cu nimic diferite de procesele pe care le puteţi observa în alte ţări. Realitatea este că atâta timp cât există un guvern de coaliţie şi există o alianţă ce are în componenţă partide cu viziuni diferite care prezintă un spectru politic larg de dreaptă, centru, centru-stânga, întotdeauna vor fi disensiuni. Cceea ce urmează să facă partidele respective este să abordeze şi să rezolve împreună problemele cu care se confruntă oamenii. Există un element comun pentru partidele membre ale AIE. Toate aceste partide s-au angajat să apropie Moldova de UE. Ar putea avea mici diferenţe în trecut care trebuiesc şi ele abordate", a spus Asif Chaudhry.

Ambasadorul american a apreciat înalt progresele pe care le-a făcut Republica Moldova pe parcursul Independenţei sale în construirea instituţiilor democratice. „Dacă am compara cu alte ţari din lume, am putea spune că Moldova a realizat un succes şi am să vă explic de ce. Cu excepţia a doi-trei ani, liderii acestei ţări au fost persoane care s-au născut şi au crescut în Uniunea Sovietică. În pofida acestui fapt, există un progres continuu şi apar noi şi noi partide politice. Şi ceea ce observ, pe parcursul ultimilor cinci ani acest proces de construcţie a partidelor politice a devenit mai solid. Un rezultat pe care noi îl vedem este că oamenii din această ţară au devenit mai deştepţi. Unul din indici este faptul că în ultimele două-trei scrutine numărul persoanelor care au votat pentru partidele politice, care nu au reuşit să dezvolte o infrastructură agreabilă, este în continuă scădere, ceea ce se cheamă voturi pierdute, numărul acestor voturi s-a redus semnificativ. Cred că este un semn al maturităţii, atât a partidelor politice, cât şi a procesului politic. Dar mai rămâne mult de făcut şi SUA s-au angajat plenar să susţină procesul politic şi partidele politice în Republica Moldova", a spus ambasadorul american.

Asif Chaudhry a confirmat pentru jurnaliştii prezenţi la Clubul de presă că îşi încheie mandatul la Chişinău. „Vreau să menţionez că voi părăsi această ţară cu amintiri frumoase şi o parte importantă a proiectului vieţii mele aici în Moldova ţine de reformele democratice şi, în particular, de libertatea de exprimare, o parte a căreia sunteţi voi. Vreau să vă mulţumesc pentru acel progres care a fost realizat în ultimii doi-trei ani. Ţara aceasta se mişcă înainte cu ritmuri înalte pentru a rămâne pe cale progresului în continuare. Pentru mine este o mare onoare să fiu parte a acestei tranziţii, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americi în Republica Moldova, Asif Chaudhry.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T