CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Federalizarea nu poate compromite apropierea Moldovei de UE

Solutionarea conflictului transnistrean prin implementarea unui proiect adecvat de federalizare a tarii nu poate compromite procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americi, Asif Chaudhry, drept raspuns la o întrebare în acest sens, acordata în cadrul sedintei de vineri, 15 iulie, a Clubului de presa de la Chisinau. Potrivit diplomatului, important este sa fie respectate doua principii esentiale în realizarea unui eventual proiect de federalizare, restul depinde de vointa populatiei sa stabileasca tipul de relatii în interiorul statului.
Info-Prim Neo, 18 iulie 2011, 10:46

"Este o întrebare buna. În primul rând trebuie sa ne gândim ce înseamna federalizare. Este un sistem federal pe care îl avem în SUA? Este Federatia Rusa? Sunt foarte multe tipuri de federatii si de asta nu stiu ce au în vedere oamenii atunci când vorbesc despre federalizare si au asemenea îngrijorari. Important este ca Moldova sa fie integra în hotarele sale internationale recunoscute. Important este ca Moldova sa-si poata exercita suveranitatea asupra întregului teritoriu. Odata ce aceste doua conditii sunt îndeplinite este treaba poporului care locuiste si pe un mal, si pe celalalt sa hotarasca ce fel de relatii pot avea", a declarat diplomatul american.

"Sper si cred ca si SUA si UE sustin o asemenea abordare care sa ajute Republica Moldova sa se apropie de UE. Puteti vedea ca Republica Moldova deja a pasit pe aceasta cale, dovada sunt discutiile si negocierile pe care le poarta Republica Moldova cu UE în domeniul liberalizarii regimului de vize", a specificat el.

"Intentionat nu am dat un raspuns concret privind atitudinea mea fata de problema federalizarii pentru ca depinde ce avem în vedere, pentru ca sunt modalitati negative de a face o federatie, dar sunt si exemple pozitive. Cel mai important lucru care vreau sa-l reiterez este ca Republica Moldova sa-si exercite suveranitatea în întregul sau teritoriu în hotarele care sunt recunoscute în plan international", a afirmat ambasadorul Statelor Unite ale Americi, Asif Chaudhry, la Clubul de presa de la Chisinau.

În acelasi context, reprezentantul special al presedintelui în exercitiu al OSCE pentru conflictele înghetate, Giedrius Cekuolis, a declarat în interviul pentru Info-Prim Neo, publicat joi, 30 iunie 2011, ca integrarea europeana a Republicii Moldova si reformele social-economice desfasurate în legatura cu acest proces vor apropia rezolvarea conflictului transnistrean. „Consider ca puterea de atractie a Moldovei din partea dreapta a Nistrului în ansamblu, bunastarea cetatenilor acesteia, existenta statului de drept, circulatia libera prin Europa si orientarea europeana a tarii d-voastra vor ajuta sa fie create premisele si pentru reglementarea diferendului transnistrean", a spus diplomatul lituanian.

„Este necesar sa se înceapa pregatirea societatii pentru eventuale compromisuri cu bataie lunga în procesul de reglementare a diferendului transnistrean"
a declarat reprezentantul presedintelui OSCE, dar nu a oferit detalii privind natura unor astfel de compromisuri.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T