CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Sindicatele cer să fie luate măsuri de protejare a salariaţilor pe vreme caniculară

La temperaturi de peste + 30 de grade Celsius, legislaţia naţională îi obliga pe patroni să redusă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus. Atenţionarea este emisă de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, care solicită agenţilor economici să asigure toate măsurile prevăzute de legislaţie în vederea protejării salariaţilor în perioada caniculară.
Info-Prim Neo, 19 iulie 2011, 13:11

Totodată, menţionează sindicaliştii, în perioada caniculară, angajaţilor trebuie să li se ofere cate 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

Sindicatele mai recomandă patronilor să asigure din timp examenul medical al angajaţilor, pentru a depista contraindicaţiile pentru munca la temperaturi ridicate şi a le reface programul de muncă după posibilităţi.

În acest context, CNSM solicită organelor abilitate să întreprindă controale şi alte măsuri pentru a-i depista şi pedepsi pe patronii care nu respectă prevederile legale de protecţie a angajaţilor în perioada caniculară. Salariaţii pot apela Linia Fierbinte a sindicatelor pentru a semnala încălcări în acest sens. Numărul Liniei Fierbinţi este 23-40-90. Linia este disponibilă non-stop.

Legislaţia naţională prevede ca angajatorii care nu întreprind măsuri de protecţie împotriva caniculei, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 80 şi 500 de unităţi convenţionale.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T