CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vlad Filat, nemulţumit de cum evoluează lucrurile în satele sinistrate

Premierul Vlad Filat s-a arătat nemulţumit de activitatea instituţiilor implicate în construcţia caselor de locuit şi obiectivelor de infrastructură în cele trei sate din Hânceşti, afectate de inundaţiile din vara anului trecut. Prim-ministrul a declarat în şedinţa de joi, 21 iulie, a Comisiei naţionale pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor, că termene pentru finalizarea lucrărilor au fost anunţate mai multe, dar ele nu au fost respectate.
Info-Prim Neo, 21 iulie 2011, 17:14

Viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Anatol Zolotcov, a raportat că în cele trei sate urmau să fie construite 706 case de către diverşi investitori, inclusiv 612 de către ministerul de ramură. Până în prezent au fost încheiate lucrările şi pregătită documentaţia pentru darea în exploatare a 514 case în satul Cotul Morii, 34 în Nemţeni şi 19 în Obileni. Restul locuinţelor ar putea fi pregătite pentru darea în exploatare până la sfârşitul lunii august.

Anatol Zolotcov a mai spus că 433 de familii au trecut deja în locuinţele noi şi acest fapt solicită urgentarea lucrărilor de construcţie a infrastructurii, în special a reţelelor de aprovizionare cu apă. În prezent apa potabilă este livrată oamenilor cu automobile speciale.

Viceministrul a informat că lucrările de proiectare a apeductului sunt în derulare. După finalizarea proiectării, construcţia ar putea dura circa 3 luni. La nivel de proiectare se află şi mai multe obiective de menire socio-culturală: grădiniţa, şcoala şi altele. În ceea ce priveşte drumurile, premierul Vlad Filat a solicitat ministrului transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru, să aloce, pe cât e posibil mai repede, mijloace din Fondul Rutier.

Preşedintele Federaţiei patronatelor în construcţii „Condrumat", Pavel Caba, care coordonează activitatea celor 13 companii de construcţii antrenate în lucrările de la Nemţeni, Obileni şi Cotul Morii, a reamintit că există o datorie de peste 13 milioane de lei pentru lucrările efectuate de constructori, deşi documentele au fost prezentate de mai mult timp la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Comisia a convenit să se convoace marţi, 26 iulie, într-o şedinţă suplimentară la faţa locului, cu participarea noilor primari ai satelor respective şi autorităţilor publice raionale. Urmează să fie luată o decizie şi în privinţa materialelor de construcţie trimise în zonă de România în contul împrumutului nerambursabil oferit Republicii Moldova, care, din cauza că au ajuns cu întârziere, n-au putut fi utilizate.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T