CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova are strategie naţională anticorupţie

Parlamentul a adoptat în şedinţa de joi Strategia Naţională Anticorupţie pentru anii 2011-2013. Deputaţii au obligat Guvernul să prezinte în termen de trei luni Planul de Acţiuni pentru realizarea Strategiei.
INFOTAG, 22 iulie 2011, 11:14

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Viorel Chetraru, a menţionat că printre obiectivele Strategiei se numără: constituirea Comisiei de Etică responsabilă de averile demnitarilor, sporirea transparenţei instituţiilor publice, încurajarea jurnalismului de investigaţie, sporirea independenţei judecătorilor, procurorilor şi colaboratorilor CCCEC faţă de politic, precum şi asigurarea lor financiară la nivel.

Potrivit lui, persoanele implicate în acte de corupţie, inclusiv cei care se bucură de imunităţi legale, vor fi private de dreptul de a ocupa anumite funcţii. De asemenea, ele vor repara prejudiciul cauzat prin infracţiunea comisă sau li se va confisca averile.

"Dorim să transformăm corupţia dintr-o activitate avantajoasă şi puţin riscantă intr-o activitate dezavantajoasă şi foarte riscantă. Implementarea Strategiei Anticorupţie va contribui la reducerea toleranţei faţă de corupţie şi consolidarea capacităţilor organelor de drept de a contracara corupţia", a spus el.

Potrivit Indicelui de Percepere a Corupţiei, calculat anual de Transparency International, comunitatea internaţională percepe R. Moldova ca pe o ţară în care corupţia este foarte răspândită. În Moldova anului 2010, valoarea acestui indice pe o scară de la 0 la 10, în care valorile mai mici indică o răspândire mai mare a corupţiei, a fost estimat cu 2,9 puncte.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T