- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Dirk Schuebel susţine că bugetul politicii europene de vecinătate poate să crească cu 40%
El a menţionat că propunerea de majorare a bugetului a fost lansată de către Comisia Europeană, urmând ca statele membre să ia decizia finală.
"Noutate bună este că bugetul pentru Politica Europeană de Vecinătate ar putea fi de 16,1 miliarde de euro, ceea ce este cu 40% mai mult decât suportul oferit în perioada precedentă. Asistenţa financiară va fi acordată după principiul mai mult pentru mai mult. Va exista mai multă flexibilitate în oferirea sprijinului, precum şi stimulente pentru performanţe bune. Banii sunt destinaţi promovării reformelor social-politice şi economice, sprijinirea standardelor şi politicilor de apropiere de UE, sporirea contactelor de la om la om etc.", a spus Schuebel.
Ambasadorul a amintit că săptămâna trecută la Bruxelles a fost prezentat programul de asistenţă pentru Moldova în 2011.
"Suportul bugetar pentru Moldova va constitui 78,6 mil. euro. Acesta este destinat sectorului energetic (42,6 mil. euro), consolidării capacităţilor instituţionale (14,6 mil. euro), măsurilor de consolidare a încrederii pe cele două maluri ale Nistrului (12 mil. euro), precum şi reformării justiţiei (10 mil. euro). Suportul pentru justiţie nu trebuie confundat cu cele 50 mil. euro promise pentru sectorul justiţiei pentru anul 2012", a specificat Schuebel.
Potrivit lui, experţii moldoveni, care susţin că regiunea transnistreană beneficiază de suport fără de a îndeplini anumite condiţii, nu au dreptate.
"Avem condiţii similare de acordare a suportului financiar pentru toţi beneficiarii. Din ceea ce am văzut, banii acordaţi de noi pentru proiecte în Transnistria au fost utilizaţi conform destinaţiei", a subliniat el.
Şeful delegaţiei UE susţine că cele 78,6 mil. euro "nu reflectă ajutorul total de care va beneficia R. Moldova pe parcursul anului curent".
"Pentru Parteneriatul Estic în perioada 2011-2013 au fost acordaţi 1,24 mlrd. euro. Moldova ar putea beneficia de încă 60-80 mil. euro. Totodată, în cadrul programului bilateral pentru anul viitor sînt programaţi 94,2 mil. euro. Sperăm că o mare parte din aceşti bani vor fi utilizaţi pentru justiţie", a adăugat Schuebel.
© 2011 INFOTAG all rights reserved
