- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Shuebel speră că alegerile din Rusia nu vor afecta reluarea negocierilor în formatul 5+2
Luni, într-o conferinţă de presă, el a menţionat că "UE a mizat că negocierile oficiale urmau fie reluate la întâlnirea neformală din iunie de la Moscova".
"Am văzut însă că partenerii au aplicat principiul de "stop ceas". Sperăm că, la următoarea întâlnire din toamnă, vor fi totuşi reluate negocierile oficiale după cinci ani de pauză. Îmbucurător este faptul că dialogul informal s-a intensificat odată cu diplomaţia fotbalului - o evoluţie promiţătoare preluată de premierul Vladimir Filat şi Igor Smirnov. Un semn bun este că după întâlnirea celor doi, s-au întrunit şi negociatorii şefi din ambele părţi: vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov şi Vladimir Iastrebceak. Sperăm că în curând va fi reluat traficul de bunuri prin Transnistria spre Odessa şi vor fi restabilite legăturile telefonice între părţi", a spus Schuebel.
Ambasadorul recunoaşte că formatul 5+2 "nu funcţionează atât de eficient pe cât s-au aşteptat cei care l-au creat".
"Toate părţile vizate sunt parteneri în acest format. Dorinţa tuturor partenerilor este de a realiza un progres. La ultima întâlnire neformală de la Moscova am fost asiguraţi că există dorinţă de ambele părţi, acest lucru însă trebuie probat prin acţiuni. Alegerile din Rusia ca şi în orice alt stat sînt un fenomen inevitabil şi sper că electorala nu va avea un impact negativ asupra negocierilor, mai ales că Rusia este aparent cointeresată să avanseze în soluţionarea problemei transnistrene", a opinat oficialul european.
Potrivit lui, aplanarea diferendului transnistrean va contribui la încheierea negocierilor asupra liberalizării regimului de vize cu UE.
Diplomatul a subliniat că "Guvernul R. Moldova şi-a stabilit un orar foarte ambiţios privind liberalizarea regimului de vize, însă UE nu poate încă vorbi de anumite termene de implementare".
"Experţii noştri urmează să efectueze o analiză minuţioasă şi să facă o evaluare a impactului pentru a putea purcede la cea de-a doua etapă. Prima etapă constă în ajustarea legislaţiei R. Moldova la legislaţia europeană, iar a doua va ţine de implementarea acestor norme. Aici totul depinde de voi, experţii spun că aţi avansat foarte repede", susţine Schuebel.
El a menţionat că la toamnă Moldova va fi vizitată de Comisarul european pentru impozitare, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Еemeta. Totodată, s-ar putea ca şi Comisarul european pentru energie, GГјnter Oettinger, să viteze Moldova.
© 2011 INFOTAG all rights reserved
