CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Trimişii başcanului vin la Chişinău să discute problema absolvenţilor care au picat testul la română

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, îi va trimite la Chişinău pe adjunctul său, Nicolae Stoianov, şi pe directorul Departamentului educaţie, Vera Balova, pentru a discuta cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei despre posibilitatea susţinerii repetate de către absolvenţii din autonomie a examenului de bacalaureat la limba română, transmite Info-Prim Neo cu referire la pagina web oficială a Găgăuziei.
Info-Prim Neo, 26 iulie 2011, 16:28

Başcanul a declarat că UTA Găgăuzia nu doreşte să politizeze subiectul. Dimpotrivă, va încerca să coopereze cu Guvernul de la Chişinău pentru a rezolva această problemă.

Potrivit guvernatorului UTA Găgăuzia, în regiune sunt doar 57 de profesori care predau limba de stat, însă aceştia nu au pregătirea necesară. Mihail Formuzal susţine că a făcut demersuri către preşedinte şi către ministrul educaţiei să trimită în UTA Găgăuzia tineri specialişti pentru care această limbă este maternă, însă autorităţile locale au lăsat problema pe umerii autorităţilor autonomiei.

Media absolvenţilor găgăuzi la examenul de bacalaureat la română este de 6,72. Mulţi dintre tineri au picat testul şi nu mai pot să se înscrie la facultate. „Dacă 93 de copii pică examenul, nu poate fi vina doar a acestor copii", a menţionat başcanul.

Pe lână organizarea unui examen repetat la română pentru absolvenţi găgăuzi, autorităţile din autonomie propun şi o a doua soluţie. „Haideţi să oferim acestor copii posibilitatea de a face un an de facultate. Iar după această perioadă, să fie puşi în situaţia să susţină aceleaşi examene ca şi în întreaga ţară. Dacă nu se descurcă, anul de facultate se consideră nul şi rămân şi fără diplomă de bacalaureat", a menţionat guvernatorul.

Potrivit lui Mihail Formuzal, găgăuzii sunt toleranţi şi deschişi să studieze limba de stat, dar e nevoie să li se facă un pas în faţă.

Potrivit datelor oferite de Agenţia pentru Evaluare şi Examinare, 47 de elevi din UTA Găgăuzia nu au susţinut examenul la limba şi literatura română nici din cel de-al doilea tur de examinare.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T