- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Sheriff este primul în topul companiilor miliardare din Moldova
Сea mai mare companie după veniturile din vânzări este Sheriff, controlată de oameni de afaceri din Tiraspol, care a concentrat în mâinile sale o mare parte din economia regiunii separatiste.
"Imperiul" din stânga Nistrului a avut anul trecut vânzări de peste patru miliarde de lei, în creştere cu circa 300 de mil. lei comparativ cu anul 2009.
Prezenţa în top a unor companii din regiunea transnistreană nu se reduce doar la Sheriff. În top mai apar încă două întreprinderi din regiune, controlate de capitalul rusesc. Este vorba de Centrala Electrică Moldovenească (locul 5), proprietate a grupului Inter RAO UES, şi Uzina Metalurgică de la Rîbniţa (locul 7), controlată de miliardarul rus Alişer Usmanov.
Pe locul 2 în top se află MoldovaGaz, cu o cifră de afaceri de peste 3,8 mlrd. lei. Aceasta este urmată de Grupul Gas Natural Fenosa - 3,1 mlrd. lei, Orange Moldova - 2,52 mlrd. lei, CERS Moldovenească şi Moldtelecom, cu 2,46 şi, respectiv, 2,4 mlrd. lei.
Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, care în anul 2008 avea vânzări de circa 5 mlrd. lei, a coborât anul trecut la o cifră de afaceri de trei ori mai mică - sub 1,5 mlrd. lei. Pe locul 8 se află Tirex-Petrol, singura companie petrolieră din R. Moldova care-şi publică rapoartele privind cifra de afaceri şi profiturile.
Pe ultimele două poziţii se află CET-2 din Chişinău şi AIR Moldova, care sunt aproape la egalitate, cu 1,18 şi, respectiv, 1,075 mlrd. de lei.
Clasamentul pe baza cifrelor de afaceri se schimbă radical atunci când vine vorba de profituri (sau pierderi). Lider este Orange Moldova, cu peste un miliard de lei profit net, urmat de Moldtelecom - cu 385 de mil. lei, Gas Natural Fenosa - cu 346,4 de mil. lei şi Sheriff - circa 315 mil. de lei. Trei companii din top au lucrat cu pierderi.
Topul celor mai mari zece companii după cifra de afaceri arată clar că economia ţării este dominată de tot soiul de monopoluri.
"Era şi firesc să fie aşa, pentru că MoldovaGaz, Moldtelecom sau Gas Natural Fenosa au şi cel mai mare număr de clienţi", constată expertul Vlad Bercu, care menţionează că "deşi industria alimentară pare a fi un simbol al economiei moldoveneşti, întreprinderile din domeniu au cifre de afaceri mici în comparaţie cu monopolurile".
Potrivit doctorului în economie Mihai Bologan, Sheriff are în regiunea transnistreană poziţii dominante în diferite domenii, de care nu beneficiază alte firme în partea dreaptă a Nistrului. "Pe lângă monopolizare, trebuie menţionată diversitatea afacerilor efectuate de această companie. Ceilalţi agenţi economici din top10 au doar un singur gen de activitate de bază. Pe de altă parte, atît timp cât companiile din stânga Nistrului nu achită impozite în bugetul de stat al Moldovei, nu putem vorbi despre o comparabilitate a datelor. De asemenea, aceste cifre de afaceri servesc mai mult pentru statistică, şi nu au un impact real asupra economiei moldoveneşti", afirmă el.
Viorel Chivriga, economist la IDIS "Viitorul", spune că orice top de acest fel va fi incomplet, deoarece mai multe întreprinderi moldoveneşti îşi ascund cifra de afaceri, de teama că "o prea mare transparenţă le-ar putea prejudicia afacerile".
© 2011 INFOTAG all rights reserved
