CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Expunerea la Chişinău a steagului lui Ştefan cel Mare ne va costa 300 mii lei

Asigurarea condiţiilor necesare privind expunerea la Chişinău a steagului lui Ştefan cel Mare, cu ocazia celor 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova, va costa Guvernul 294 mii lei. Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului, potrivit unei decizii aprobate miercuri de Executiv.
INFOTAG, 28 iulie 2011, 11:46

Viceministrul culturii, Gheorghe Postică, a menţionat că steagul va fi expus la Chişinău la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie în perioada 24 august - 12 septembrie.

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Culturii, vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi integrităţii relicvei naţionale "Steagul lui Ştefan cel Mare". Asta potrivit contractului de împrumut pentru expoziţii temporare, încheiat între Muzeul Naţional de Istorie al României şi Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Moldovei.

Transportarea tur-retur a relicvei pe traseul Bucureşti-Chişinău-Bucureşti va fi realizată de partea română cu ajutorul unui avion special. Costurile ce ţin de transport vor fi suportate de partea română, prin intermediul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu".

"Aducerea în Moldova a Steagului lui Ştefan cel Mare va reprezenta un eveniment cultural de excepţie pentru Moldova", a menţionat viceministrul.

Piesa de patrimoniu constituie un steag liturgic domnesc, utilizat în cadrul ceremoniilor religioase din timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457-1504). Drapelul prezintă o broderie lucrată în tehnică bizantină, realizată în sec. al XV-lea. Lucrarea este executată pe suport de mătase, dublată cu o ţesătură din in. Steagul a fost dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos.

În anul 1917, relicva a fost recuperată de România. Restaurarea steagului a durat 7 ani, iar în iulie 2011 acesta a fost expus pentru prima dată la Muzeul Naţional de Istorie din România. Steagul reprezintă o piesă de unicat, fiind asigurat pentru suma de €7,5 mil. Steagul este adus la Chişinău la iniţiativa premierul Vladimir Filat.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T