CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PL nu recunoaşte rezultatele alegerilor

Partidul Liberal (PL) nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi consideră că partidul de guvernământ - Partidul Comuniştilor (PCRM) a falsificat alegerile, furând cel puţin 15% din voturi.
Info-Prim Neo, 7 aprilie 2009, 14:03

2009-04-07/12:58/ Chisinau (IPN) PL va depune o contestaţie la Comisia Electorală Centrală (CEC) şi cere comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile drept libere şi corecte, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat marţi, 7 aprilie, că „Partidul Liberal a ajuns la concluzia că PCRM a furat alegerile parlamentare din 5 aprilie". „Avem probe, dar pentru o cifră definitivă am hotărât să verificăm buletinele de vot. Oricum PL este în drept să anunţe că nu recunoaşte alegerile, deoarece rezultatul anunţat nu exprimă voinţa adevărată a alegătorilor din R. Moldova", a spus Ghimpu.

Potrivit PL, frauda a constat în multipla votare. „În R. Moldova nu se votează în baza buletinelor de identitate, ci în baza f işelor de însoţire", a declarat vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. Astfel, potrivit lui, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, controlat de partidul de guvernământ, ar fi tipărit un număr mare de fişe de însoţire, în baza căror s-a votat de mai multe ori, pe listele de bază şi pe listele suplimentare. PL susţine că a depistat un caz în sectorul Ciocana când un alegător s-a prezentat la secţie cu două fişe de însoţire cu vize de reşedinţă la adrese diferite. „Numărul alegătorilor a crescut cu 200 mii faţă de alegerile precedente. Pe listele suplimentare au votat 30-40% din alegători la unele secţii, în special la oraşe, unde oamenii nu se cunosc între ei. În apartamentele cetăţenilor din mun. Chişinău au apărut înscrişi în mod inexplicabil câte 4-5 persoane", a spus Chirtoacă.

Liderii PL consideră că acest mecanism subtil a fost pregătit din timp şi a fost greu de depistat de către observatori, încălcările înregistrate fiind declarate minore. „Este regretabil că comuniştii au ştiut să inducă în eroare atât observatorii naţionali, cât şi internaţionali că alegerile sunt libere şi corecte", a menţionat Corina Fusu, vicepreşedinte PL.

PL susţine că va depune o contestaţie în decurs de şapte zile la CEC. PL cere guvernelor ţărilor Uniunii Europene, Comisiei Europene, Parlamentului European, Statelor Unite şi CEC-ului să nu recunoască drept valide alegerile din 5 aprilie şi să determine regimul de la Chişinău să organizeze alte alegeri.

Luni, 6 aprilie, şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) au declarat că alegerile nu au fost libere şi nici corecte. PLDM a anunţat că, în urma consultărilor cu celelalte două partide, va organiza ample acţiuni de protest. AMN a declarat că este gata să se alăture PLDM. PL nu a decis încă.

În jur de 15 mii de tineri au protestat în seara zilei de luni în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală, contestând astfel rezultatul alegerilor, pe care le consideră fraudate. Protestele au fost reluate marţi, 7 aprilie.
Potrivit rezultatelor preliminare anunţate de CEC, PCRM câştigă alegerile parlamentare cu circa 50% din voturi. Următoarele trei formaţiuni care au trecut pragul electoral sunt: PL, care a acumulat 12,75% din sufragii, PLDM, cu 12,26% şi AMN, care a acumulat 9,82% din voturile alegătorilor.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T