CăutareSr
24 septembrie 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Viaţa lui Anatol Mătăsaru este în pericol! - avocatul Victor Panţîru

În data de 8 Aprilie 2009, în scara blocului în care locuieşte, a fost reţinut Anatol Mătăsaru . Reţinerea, ca şi în alte cazuri similare, s-a efectuat cu încălcări grave de procedură, de către persoane în civil, care nu au ezitat să facă uz de forţă.
azi.md, 14 aprilie 2009, 08:31

Victor Panţiru, avocatul lui Anatol Mătăsaru, a trimis pe adresa redacţiei un mesaj cu următorul conşinut:

"În data de 8 Aprilie 2009, în scara blocului în care locuieşte, a fost reţinut Anatol Mătăsaru .  Reţinerea, ca şi în alte cazuri similare, s-a efectuat cu încălcări grave de procedură, de către persoane în civil, care nu au ezitat să facă uz de forţă.

În data reţinerii, precum şi a doua zi, Anatol Mătăsaru a fost supus tratamentelor inumane şi degradante, fiind bătut de către colaboratori ai poliţiei.

 În data de 10 Aprilie 2009, domnului Anatol Mătăsaru i s-a emis mandat de arest pentru un termen de încă 30 de zile.

Am depus cerere la CGP pentru a mi se permite de urgenţă întrevederea cu Anatol Mătăsaru. Am primit un telefon de la domnul Galiţ, vice-comisar, care m-a infomat că domnul Oleg Malai este responsail de dosarul lui Mătăsaru. Am încercat să-l cntactez de câteva ori dar nu am reuşit.

 Tot astăzi, poliţia a „vizitat" persoanele care se cunosc cu Anatol Mătăsaru, inclusiv vecinii. Poliţia nu s-a oprit aici, a discins şi localul de la Ciocana, care este în gestiunea familiei Mătăsaru, unde au un internet-cafe, intimidând angajaţii.

La moment soţia domnului Mătăsaru, împreună cu fiul său de 4 ani, nu se simt în siguranţă şi solicită azil oricărui stat care binevoieşte să le asigure integritatea personală.

 Ţinând cont de atitudinea poliţiei faţă de persoanele care au protestat pe data de 7 Aprilie 2009 împotriva rezultatelor alegerilor din 5 Aprilie 2009, şi aici mă refer la maltratările la care sunt supuşi aceşti tineri, la decesul tânărului care se presupune că s-a asfixiat cu un gaz necunoscut,

tinând cont de recomandările Comitetului pentru Prevenirea Torturii, care recomandă autorităţilor din RM că inculpaţii nu ar trebui să se afle în custodia poliţiei,

tinâd cont că domnul Anatol Mătăsaru, anterior evenimentelor din 7 Aprilie 2009, a demonstrat paşnic împotriva abuzurilor poliţiei şi procurorilor, precum şi împotriva corupţiei din justiţie, 

tinând cont de atitudinea batjocuritoare pe care o are poliţia faţă de Anatol Mătăsaru din cauza protestelor organizate de dumnealui,

 tinând cont de informaţiile pe care le deţinem, precum ca dumnealui este maltratat cu bestialitate de colaboratori ai poliţiei, şi este impus să implore poliţiştii de al lăsa în viaţă.

Sunt sigur că VIAŢA lui Anatol Mătăsaru este în pericol.

 Prin intermediul presei,  SOLICIT Organelor de Poliţie să înceteze şi să se abţină de la orice acţiune de maltratare a persoanelor reţinute pentru presupuse fapte din 7 Aprilie 2009, să accepte şi să permită accesul medicilor şi rudelor la persoanele reţinute.

Cei ce deţin informaţii cu privire la persoanele maltratate rugăm să trimită informaţia la victor.pantiru@gmail.com sau 079729164, pentru a fi sistematizată şi trimisă CPT şi altor organizaţii internaţionale."

avocat Victor Panţîru

APEL CĂTRE ORANIZAŢIILE INTERNAŢIONALE

În ziua a 7 a lunii Aprilie 2009 a avut loc un protest împotriva rezultatelor alegerilor din 5 Aprilie 2009. Protestul a degenerat în acte de vandalism, care au dus la distrugerea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova.

După protest, care a durat până noaptea târziu, au urmat arestări ale tinerilor, presupuşi instigatori şi participanţi activi la  actele de vandalism. Reţinerile s-au efectuat cu încălcări grave de procedură. Este de menţionat modul în care se fac arestările respective. De către persoane în civil, fără a se prezenta, fără a efectua careva procese verbale de reţinere, ele fiind întocmite ulterior aplicării presiunilor de ordin fizic şi psihic asupra persoanelor reţinute.

 La fel, trebuie subliniat faptul că, practic, toate persoanele care sunt reţinute sunt maltratate fizic.

Printre persoanele reţinute se află şi domnul Anatol Mătăsaru, persoană care a protestat activ, anterior datei de 7 Aprilie, împotriva abuzurilor poliţiei şi procuraturii. Din aceste considerente, viaţa dumnealui, dar şi tuturor celor care au fost reţinuţi pentru presupuse fapte de dezordine în masă din 7 Aprilie, este in pericol (un tânăr de 23 de ani deja a murit).

Ţinând cont de faptul că nici până în prezent maniera de reţineri nu s-a schimbat fiind una total ilegală,

tinând cont de faptul că până în ziua de azi mai sunt persoane care nu au fost găsite de rudele lor, 

tinând cont de faptul că poliţia a întrecut de mult orice limite legale şi se comportă ca nişte călăi,

Solicităm Organizmelor Internaţionale intervenţia lor promtă, cu trimiterea observatorilor care ar documenta şi sistematiza toate abuzurile care au loc în Republica Moldova, aceasta fiind singura soluţie de presiune asupra organelor de forţă din RM.

Avocat Victor Panţîru

 

 

 

 

 

 

 

 

Date de contact - victor.pantiru@gmail.com, 079729164.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T