- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Reprezentantii UE la Chisinau cer autoritatilor R. Moldova sa se asigure ca alegerile parlamentare vor fi democratice
Chisinau (IPN) Reprezentantii statelor-membre ale Uniunii Europene si ai institutiilor europene la Chisinau fac apel catre autoritatile R. Moldova sa se asigure ca viitoarele alegeri parlamentare se vor desfasura in conformitate cu standardele internationale pentru alegeri democratice, transmite Info-Prim Neo.
Intr-o declaratie comuna facuta publica marti, 25 noiembrie, zece misiuni diplomatice si doua institutiile europene de la Chisinau subliniaza, in special, „importanta garantarii deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competitia intre partide si candidati, precum si a ideilor al caror scop este de a proteja la maximum optiunile alegatorului".
„In aceasta privinta, noi observam, ca o serie de partide politice au reclamat dificultatile intampinate in indeplinirea noilor proceduri de inregistrare, impuse de Legea privind partidele politice, care a fost adoptata in luna aprilie a acestui an. Obtinerea cu intarziere a unei inregistrari adecvate ar putea pune in pericol sansele partidelor politice sau ale candidatilor de a participa la urmatoarele alegeri. In acest sens, atragem atentia Ministerului Justitiei al R. Moldova sa asigure ca procedurile pentru inregistrarea partidelor si a miscarilor politice vor fi aplicate intr-un mod transparent, corect si la timp", se arata in declaratia comuna.
Semnatarii declaratiei se arata, de asemenea, ingrijorati de numarul in crestere al anchetelor penale care au fost recent initiate impotriva politicienilor din opozitie. „Apreciind importanta luptei impotriva criminalitatii si coruptiei, consideram esential ca institutiile de drept sa actioneze impartial si transparent in mod vizibil. Acest lucru este deosebit de important in contextul unei campanii electorale in care lansarea unor investigatii penale risca sa submineze capacitatea candidatilor de a participa efectiv in campania electorala", se spune in declaratie.
Reprezentantele straine considera importanta garantarea accesului la mijloacele mass-media al tuturor partidelor participante la alegeri precum si asigurarea unei acoperiri media echilibrate a procesului electoral. „In aceasta privinta, acordam o importanta deosebita independentei editoriale a mijloacelor audio-vizuale publice si caracterului pluralist al acestora in timpul campaniei electorale. O relevanta deosebita vor avea si reinnoirile licentelor de emisie", mentioneaza semnatarii.
Cu privire la amendamentele aduse Codului Electoral moldovenesc, semnatarii solicita autoritatilor sa ia in consideratie in mod corespunzator recomandarile prezentate de Misiunea de Observare a Alegerilor efectuata de OSCE/ODIHR in 2005 si recenta recomandare a Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei, cat si jurisprudenta relevanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
„UE s-a angajat sa aprofundeze in continuare relatia cu R. Moldova. Totusi, facem apel la conducerea R. Moldova sa asigure ca progresul in eforturile de apropiere de UE sa nu fie afectat de deficiente in implementarea procesului democratic. Luand in consideratie aspectele prezentate, vom continua sa urmarim indeaproape modul in care va evolua campania electorala si desfasurarea viitoarelor alegeri", atentioneaza reprezentantii statelor europene in R. Moldova.
Declaratia este semnata de catre Ambasada Austriei, Ambasada Bulgariei, Ambasada Cehiei, Ambasada Frantei, Ambasada Ungariei, Ambasada Germaniei, Ambasada Lituaniei, Ambasada Poloniei, Ambasada Romaniei, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Delegatia Comisiei Europene in R. Moldova, Biroul Reprezentantului Special al UE.
