- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Candidatii la Presedintie au facut promisiuni generoase
2009-05-20/11:17/ Chisinau (IPN) Dupa ce presedintele Comisiei speciale pentru desfasurarea alegerilor a prezentat un raport si le-a adus la cunostinta deputatilor procedura de vot, cei doi candidati si-au expus obiectivele pe care le vor urmari in calitate de presedinte, in eventualitatea in care vor fi alesi.
Zinaida Greceanai si-a exprimat convingerea ca „o viata destoinica si un viitor frumos pentru cetateni sunt posibile doar in conditiile consolidarii statalitatii si afirmarii Moldovei ca stat suveran si democratic”.
Solutionarea conflictului transnistrean va merge in continuare pe principiul consolidarii integritatii si suveranitatii statului.
Referindu-se la politica economica, Greceanai a spus ca „experienta ultimelor ani din sectorul energetic a aratat ca mai avem de muncit”. De asemenea, ea s-a referit la asistenta sociala a populatiei pentru o crestere economica durabila.
Despre contracandidatul sau, Greceanai a spus ca este un patriot destoinic.
Deputatii nu au avut intrebari pentru ea. „Zinaida Petrovna, ati convins si opozitia, daca nu are intrebari”, a remarcat spicherul Vladimir Voronin.
Stanislav Groppa a declarat ca isi va indrepta eforturile pentru consolidarea statului de drept, asigurarea libertatilor si drepturilor fundamentale ale omului, promovarea presei libere si independente, consolidarea independentei administratiei publice locale, accelerarea reformei administratiei centrale. El a spus ca va sustine eforturile societatii civile si ale organizatiilor internationale pentru a investiga situatia din domeniul drepturilor omului.
O atentie deosebita, a promis Groppa, va fi acordata imbunatatirii conditiilor de trai ale populatiei, problemelor omului si familiei. Ca masura anticriza, a spus ca va propune o politica noua de creare a locurilor de munca pentru a reintoarce cetatenii moldoveni de peste hotare. Academician fiind, Groppa s-a referit mult la necesitatea dezvoltarii si sustinerii sferei de cercetare si inovare. Si Groppa a pledat pentru solutionarea conflictului transnistrean si integrarea europeana a R. Moldova.
Groppa si-a motivat decizia de a candida dupa o analiza profunda a situatiei reale in tara si a asigurat ca nu este vorba de un joc politic, ca nu face parte din randurile niciunui partid si ca nu are ca scop sa indeplineasca promisiunile vreunei formatiuni. El isi doreste sa fie alaturi de deputati intr-o perioada de grea cumpana pentru tara, o punte de legatura intre cele doua extreme distantate, dar care sunt obligate sa conlucreze pentru binele tarii. Parlamentarii nu au avut intrebari nici pentru Groppa.
Dupa discursurile celor doi, partidele parlamentare de opozitie, care detin impreuna 41 de mandate, au anuntat ca parasesc sedinta Parlamentului si ca nu participa la votarea presedintelui.
