- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Zinaida Greceanâi rămâne candidatura PCRM la funcţia de preşedinte al R. Moldova

2009-05-20/14:26/ Chisinau (IPN) Declaraţii în acest sens a făcut după şedinţa specială a Parlamentului, liderul PCRM, spicherul şi totodată preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin. El a spus că PCRM rămâne la candidatura Zinaidei Greceanâi, iar în trei zile se va decide cine va fi contracandidatul ei.
Voronin s-a arăt sigur că la alegerile repetate va fi ales un nou preşedinte. Întrebat dacă vom avea preşedinte sau vor fi alegeri repetate, Voronin a spus: „Obligatoriu o să avem preşedinte. Ce, astăzi nu aveţi preşedinte? Nu aţi fost satisfăcuţi de acest preşedinte? O să aveţi preşedinte”.
Deocamdată, nu se ştie dacă academicianul Stanislav Groppa va candida din nou. Potrivit lui Vladimir Voronin, cadidatura lui Groppa a fost înaintată de PCRM pentru a respecta cerinţele Legii cu privire la alegerea preşedintelui, care prevede că trebuie să existe o candidatură de alternativă. Întrebat de ce Groppa nu a fost votat cel puţin de către cei 15 deputaţi care l-au înaintat, preşedintele a spus: „Se calcula că vor fi 60 de voturi şi, dacă cineva va mai vota, să avem rezultat pozitiv. Numai pentru aceasta, nu pentru că nu-l stimăm. El a fost înaintat şi susţinut de un grup de deputaţi din fracţiunea noastră. Avem o stimă deosebită faţă de această personalitate”.
Vladimir Voronin a mai spus că rezultatul alegerilor de astăzi a fost unul aşteptat şi că nu este supărat pe opoziţie: „Doamne fereşte! Fiecare are dreptul liber să decidă aşa cum doreşte”. „Atunci când nu porţi responsabilitatea pentru nişte probleme serioase, pentru dezvoltarea statului, pentru ţară, anume aşa te porţi” , a ţinut să precizeze preşedintele în exerciţiu. „Din păcate, mulţi dintre cei care fac parte din opoziţia noastră s-au purtat anume aşa de-a lungul tuturor anilor de independenţă a R. Moldova. Ei niciodată nu au răspuns de nimic, niciodată nu au făcut nimic pentru ţară. Ei au elaborat foarte bine programul de privatizare, programul „mormânt” de repartizare a pământurilor, foarte bine au stat pe scheme criminale, pe corupţie, ei au creat această hidră corupţională şi desigur că nu vor să răspundă de nimic. Ei nu sunt mulţumiţi de puterea care cere, vrea şi face ordine. Ei nu au nevoie de aşa putere. Iată răspunsul la toate întrebările”, a spus presei Vladimir Voronin.
El a menţionat, de asemenea, că PCRM nu va negocia cu opoziţia, dar că este gata să discute: „Cuvântul negocieri îl înţeleg în aspect internaţional, dar în interiorul ţării, cu colegii noştri de Parlament, ar trebui să fie mai degrabă nu negocieri, ci nişte discuţii despr e ce vom face mai departe. Pentru că se apropie o criză economică foarte serioasă şi toate aceste jocuri „vreau, nu vreau”, pe care le-a pus la cale opoziţia, sunt foarte periculoase pentru toată ţara, pentru tot poporul”. „Înţelegeţi, dacă astăzi ratăm ceva în formarea bugetului sau în rezolvarea unor probleme economice, dacă Parlamentul nu lucrează, nu adoptă legi, dacă Guvernul nu are dreptul să adopte hotărâri şi să ia decizii referitor la cadre, vă imaginaţi că toate aceste lucruri influenţează absolut negativ situaţia din ţară. Asta mă îngrijorează cel mai mult astăzi şi nu jocurile pe care le-a pus la cale opoziţia”, a explicat Vladimir Voronin.
Solicitat să comenteze declaraţiile liderului AMN, Serafim Urecheanu, care s-a plâns că fracţiunile de opoziţie nu au fost consultate cu privire la candidaturile propuse, contrar Regulamentului Parlamentului, Voronin a spus: „Să meargă la Globa (Pavel Globa, astrolog – n.r.) pentru consultaţii, nu la noi. El are nevoie de Globa”.
La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Zinaida Greceanâi a obţinut 60 de voturi, cu unul mai puţin decât necesarul pentru a fi desemnată în funcţia de preşedinte. Toate voturile au fost oferite de către deputaţii PCRM. Opoziţia nu a participat la alegeri. Stanislav Groppa nu s-a ales cu nici un vot.
