CăutareSr
21 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vladimir Voronin: Există circumstanţe care duc la dizolvarea parlamentului R. Moldova de legislatura a XVII

Lupta pentru Preşedinţie continuă astăzi cu alegeri repetate, Vladimir Voronin: Există circumstanţe care duc la dizolvarea parlamentului R. Moldova de legislatura a XVII
Info-Prim Neo, 3 iunie 2009, 13:20

2009-06-03/08:56/ Chisinau (IPN) -

Update /12.48/ Întrucât la votare au participat doar 60 de deputaţi, preşedintele nu a fost ales, la fel ca şi la data de 20 mai. Există circumstanţe care duc la dizolvarea parlamentului R. Moldova de legislatura a XVII, a spus Vladimir Voronin.

Update /12.46/ Zinaida Grecianâi - Andrei Neguţă 60:0

Update /12.06/ Votarea s-a încheiat. Opoziţia, se pare, nu a votat.

Update /11.57/ Deputaţii comunişti îşi dau votul, rând pe rând. Nimeni din opoziţie nu este văzut în holul Palatului Republicii. Parlamentarii PL, PLDM şi AMN fie au rămas în sala de şedinţe, fie s-au retras în sălile fracţiunilor.

Update /11.49/ Preşedintele comisiei pentru desfăşurarea alegerilor, deputatul comunist Valeriu Sava, a comunicat deputaţilor procedura de vot.

Alegerile vor avea loc în holul Palatului Republicii de la etajul 2. În scopul asigurării secretului votului, deputaţilor li se i nterzice să completeze buletinul înainte de a intra în cabina de vot sau să-şi facă publică opţiunea.

Update /11.30/ Vladimir Voronin a anunţat o pauză de 15 minute. Alegerea preşedintelui va începe la ora 11.45.

Update /11.29/ Fiecare deputat de la AMN va proceda cum îi va fi conştiinţa, a declarat Serafim Urecheanu, după consultările cu Vladimir Voronin. „Aveţi răbdare, veţi vedea”, a spus Urecheanu, întrebat dacă personal va vota.

Deputatul Alexandru Oleinic s-a adresat presei: „Nu vă fie frică, nu veţi fi dezamăgiţi”.

Update /11.10/ După negocierile cu PL, la care presa nu a avut acces, Mihai Ghimpu a spus: Vom participa la vot, dar numai în toamnă.

Update /10.55/ Vladimir Voronin şi Vladimir Ţurcan, prim-vicepreşedintele Parlamentului, au intrat în sala fracţiunii PLDM pentru consultări. Voronin s-a interesat care sunt motivele pentru care liberal-democraţii nu vor să parti cipe la alegerea şefului statului. Vlad Filat i-a răspuns că acest lucru ar însemna ca partidul să accepte toate fărădelegile PCRM, nu doar în campania electorală, ci şi în toţi cei 8 ani de guvernare comunistă.

Update /10.35/ A fost anunţată o pauză de 30 de minute. Voronin intenţionează să discute, pe rând, cu Ghimpu, Filat, apoi cu Urecheanu.

Update /10.26/ Andrei Neguţă a spus în discursul său că este necesar de a exclude confruntările politice, pentru a asigura o legătură între forţele politice şi societate. Prietenia dintre grupurile etnice din R. Moldova poate servi drept cel mai reuşit exemplu.

Despre relaţiile Moldovei cu statele vecine, Neguţă a spus că, chiar dacă am avut legături istorice comune cu România, în prezent suntem două state diferite. Statul român nu trebuie să facă trimiteri la Pactul Ribbentrop- Molotov.

Update /10.22 / Confruntarea intereselor politice este cel mai rău scenariu, a spus Zi naida Grecianâi, care i-a îndemnat pe deputaţi „să asigure viitorul ţării, prin participarea la vot”.

Update / 10.05/ Este cvorum. La şedinţă participă 99 de deputaţi. Lipsesc Dorin Chirtoacă (PL) şi Veaceslav Platon (AMN).

Update /10.00 / Opoziţia îşi reconfirmă intenţia de a nu participa la alegerea preşedintelui.

Serafim Urecheanu, lider AMN: Ziua de 3 iunie 2009 va deveni una de însemnătate naţională. Societatea din R. Moldova va conştientiza că sunt oameni cu verticalitate, deputaţi, în pofida presiunilor mari şi înjositoare din partea PCRM.

Vlad Filat a anunţat că PLDM a pregătit o interpelare, nu către Vladimir Voronin şi nu către Parlament, ci către societate, pe care o va încerca să o facă publică la şedinţa care urmează să înceapă.

Şi Mihai Ghimpu a spus că PL nu va participa la alegerea preşedintelui.

Update / 9.40/ Spicherul şi preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, s e arată încrezător că Parlamentul va reuşi să voteze astăzi şeful statului. „Numaidecât”, a răspuns Vladimir Voronin, întrebat de presă dacă această nouă tentativă va fi una de succes.

Parlamentul urmează să voteze astăzi, 3 iunie, preşedintele Republicii Moldova. Deputaţii care vor intra în cabina de vot au de ales între ex-premierul Zinaida Grecianâi şi ambasadorul R. Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă – ambii înaintaţi de fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor (PCRM), transmite Info-Prim Neo.

Candidatura ex-premierului a fost înaintată de către 33 de deputaţi, iar cea a ambasadorului de 16 parlamentari.

Opoziţia nu a înaintat candidaturi şi a declarat că nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele. Dacă şi în cadrul alegerilor repetate şeful statului nu va fi ales, vor avea loc alegeri parlamentare antici pate.

La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Zinaida Greceanâi a obţinut 60 de voturi, toate acordate de către deputaţii PCRM. Academicianul Stanislav Groppa, şi el înaintat de PCRM, nu a acumulat nici un vot.

Alegerile repetate pentru desemnarea preşedintelui R. Moldova, care urmau să aibă loc la 28 mai, au fost amânate pentru 3 iunie, la propunerea şi cu votul parlamentarilor din fracţiunea PCRM. Aceştia au invocat prăznuirea la 28 mai a Înălţării Domnului, „ zi în care nu-şi au locul polemici şi declaraţii care ar atrage ţara într-o nouă campanie electorală”.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
miron2005, 3 iunie 2009, 16:57
frati moldoveni! sper ca va ve-ti scutura de jugul ruso comunist si va fi in tara asa cum vreti VOI! gata cu teroarea,capul sus!
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T