CăutareSr
4 august 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Tinerii povestesc in fotografii despre mii de persoane deportate in anii 40

O expozitie de fotografii in memoria deportarilor din anii 40 a fost vernisata miercuri, 10 iunie, la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau.
Info-Prim Neo, 11 iunie 2009, 15:09

2009-06-11/09:36/ Chisinau (IPN) Lucrarile au fost selectate de trei absolventi ai Scolii de liderism politic a Institutul pentru Dezvoltare si Initiative sociale (IDIS) „Viitorul”, transmite Info-Prim Neo.

„Amintirea persoanelor care au fost deportate nu este uitata. Ceea ce au facut ei ne intereseaza si suntem generatia care ne bucuram de faptul ca fostii deportati mai sunt in viata, putem afla prin ce orori au trecut ei ce probleme au intampinat”, a spus la vernisaj Ion Bargan, unul din cei trei absolventi.

„Sperantele a mii de persoane au fost spulberate, acestia fiind injositi, fortati sa plece in Siberii de gheata. Ceea ce a incercat sa faca regimul comunist de ocupatie de atunci a fost sa stearga memoria acestor oameni, sa nu sa se stie ca in Moldova au fost oameni de stiinta, cu carte, oameni care au putut in sudoarea fruntii sa adune bunuri”, a mai spus Ion Bargan.

„Curand se implinesc 68 de ani de la deportarile din 1941, cand peste 20 de mii de persoane au fost ridicate de la casele lor. Pe 6 iulie se implinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportari, cand numarul celor deportati a fost de peste 40 de mii. Este foarte important ca generatiile viitoare sa nu uite aceste momente tragice, care le-a marcat viata buneilor lor”, a spus Gloria Jigau, liderul grupului de initiativa.

Valentina Sturza, presedintele Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici, a fost deportata in pustiurile Kazahstanului la 13 iunie 1941, impreuna cu parintii si buneii.
„Cand am incercat sa ne intoarcem acasa nu am fost primiti, am fost numiti dusmani ai poporului. Asa ne numesc si pana in ziua de azi si nu ni s-a intors nimic din ce ni s-a luat. Legile adoptate de regimul comunist nu sunt in folosul nimanui”, a spus Valentina Sturza.

„Am trecut prin foamete, injosiri, frig. Traiam intr-o baraca din stuf, unde mergeau serpii peste noi. Eram persecutati, nu ne dadeau voie sa ne ducem sa luam apa de la singura fantana arteziana care exista acolo. Luam apa din rapa, unde kazahii isi spalau rufele, copii se scaldau si unde umblau magarii”, isi aminteste Valentina Sturza.

Expozitia de fotografii „In memoria deportarilor” este produsul stagiului final al scolii de liderism politic a IDIS „Viitorul”. Timp de zece luni, un grup de douazeci de tineri, selectati in urma unui apel deschis, au fost instruiti de catre experti nationali si internationali in domeniul politic, administrativ, comunicare. Participantii au invatat cum sa conceapa si sa implementeze campanii sociale.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T