CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 29 iulie

În premieră pentru R. Moldova, alegerile parlamentare se vor desfăşura într-o zi de lucru. Scrutinul va avea loc miercuri, 29 iulie.
Info-Prim Neo, 16 iunie 2009, 11:47

2009-06-16/07:45/ Chisinau (IPN) Decretul privind dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, semnat de către preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, intră în vigoare astăzi, 16 iunie.

„Este o dată şi o zi convenabilă partidului de guvernământ. Experienţa arată că vara participarea la vot este de două ori mai mică. Într-o zi de lucru la vot vor veni cei care nu sunt angajaţi, majoritatea pensionarilor, dintre care, care potrivit sondajelor, 60% votează pentru PCRM”, a comunicat pentru Info-Prim Neo, analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Referindu-se la aşteptările lui Vladimir Voronin, liderul PCRM, de a acumula 80 de mandate în urma alegerilor anticipate, Igor Boţan a spus că nu crede că partidul de guvernământ va acumula dest ul de mult. „Prin comportamentul lor, au adus R. Moldova într-un cerc vicios. Merg peste bunul simţ, chiar dacă din punct de vedere legal totul este corect”.

Despre partidele parlamentare de opoziţie şi cele extraparlamentare, analistul susţine că acestea au timp suficient pentru campania electorală. „Partidele vor reitera acţiunile din campania precedentă. Mai rău este pentru partidele politice noi, cum ar fi cel al lui Marian Lupu, pe care vrea să-l lanseze”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să anunţe începerea campaniei electorale.

2009-06-16/10:35/ Alegeri în zi de lucru: un know-how moldovenesc

Chisinau (IPN) Lideri ai partidelor politice de la Chişinău se arată nemulţumiţi de anunţarea alegerilor parlamentare anticipate pentru data de 29 iulie, zi de miercuri, transmite Info-Prim Neo.

„Este cea mai proastă decizie pe care putea să o ia tovarăşul Voronin. El a scăzut rata de participare a alegătorilor pentru validarea alegerile până la 1/3 şi asta-i convine. În zi de lucru puţin cetăţeni se vor prezenta la urnele de vot. Comuniştii mizează pe electoratul lor, adică pe pensionari”, a spus Serafim Urecheanu, preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”.

Potrivit lui Urecheanu, este destul timp pentru desfăşurarea campaniei electorale. Timp insuficient este, însă, pentru îndeplinirea de către partidul de guvernământ a Rezoluţiei Parlamentului European.

„Situaţia va fi destul de dificilă. Aceste măsuri ale lui Voronin sunt luate pentru a distruge opoziţia din R. Moldova”, consideră liderul AMN.

Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), nu este deranjat că scrutinul va avea loc într-o zi de lucru. „Nu este nimic straşnic în aceasta”, a comentat Braghiş.

Igor Klipii, vicepreşedintele Partidului Democrat (PD), a spus că desfăşurarea alegerilor într-o zi de lucru este un know-how moldovenesc. „Nu ne deranjează durata scurtă a campaniei electorale, pentru că aşa prevede legea. Problema este legată de condiţiile de desfăşurare a scrutinului, pentru că manipularea şi propaganda este în mâna comuniştilor, cei care ţin mass-media în mâna lor. Candidaţii electorali iarăşi nu vor avea acces la audiovizualul public, iar cetăţenii vor fi în continuare dezinformaţi”, a spus Klipii.

Alţi lideri de partide au preferat să-şi expună poziţia la conferinţele de presă ale formaţiunilor.

Data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită prin decret prezidenţial şi a intrat în vigoare la 16 iunie.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T