CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Depuneri de flori cu ocazia aniversării a 19-a de la semnarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova

Două partide politice au depus marţi dimineaţa, 23 iunie, flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din capitală. Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) şi Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) au marcat astfel împlinirea a 19 ani de la semnarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova.
Info-Prim Neo, 23 iunie 2009, 12:24

2009-06-23/11:48/ Chisinau (IPN) Reprezentanţii celor două formaţiuni au depus flori separat, transmite Info-Prim Neo.

Primii au venit la monument reprezentanţii AMN, delegaţia fiind condusă de liderul Serafim Urecheanu. Acesta a spus presei că „aceasta este cea mai însemnată zi în istoria modernă a RM”. „Suveranitatea şi independenţa sunt cei doi piloni ai statalităţii noastre”, a precizat liderul AMN. De asemenea, el şi-a exprimat convingerea că RM este şi va fi un stat indivizibil şi a spus că „va lupta întotdeauna pentru acest lucru”.

Fostul ministru de interne, Victor Catan, care este şi preşedintele Asociaţiei internaţi onale a ofiţerilor organelor de drept, a spus că votarea suveranităţii „ a fost un act de mare curaj înfăptuit de către deputaţii din primul Parlament al RM”. El a mai spus că s-a numărat printre ofiţerii care au apărat suveranitatea RM cu arma în mâini, în războiul de pe Nistru.

După 20 de minute a venit să depună flori şi PPCD. Liderul formaţiunii, Iurie Roşca a spus că „acum 19 ani se punea temelia statului Republica Moldova”. „A fost o zi frumoasă, plină de entuziasm şi emoţii. Ca şi ziua de azi”, a spus Roşca, precizând că între timp a crescut o nouă generaţie de tineri, care la momentul semnării Declaraţiei „veneau în Piaţă (Piaţa Marii Adunări Naţionale, n.r.), de mână cu părinţii, iar acum sunt la rândul lor oameni cu putere de decizie”.

Genadie Vaculovschi, primul pe lista electorală a PPCD pentru alegerile din 29 iulie, a spus că semnarea Declaraţiei de Suveranitate a furnizat o serie de repere ju ridice şi politice, care sunt respectate şi azi pe teritoriul RM, cu excepţia părţii controlate de autorităţile din stânga Nistrului.

Declaraţia de Suveranitate a fost semnată de către deputaţii din primul Parlament al Moldovei la 23 iunie 1990. Atunci s-a pus baza statului RM.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T