- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Dodon contraatacă
2009-06-26/13:10/ Chisinau (IPN) La o conferinţă de presă vineri, 26 iunie, prim-vicepremierul şi ministrul economiei, degrevat din funcţie, s-a plâns de pierderea „stabilităţii politice, care era un avantaj al R. Moldova pentru atragerea investiţiilor străine”, transmite Info-Prim Neo.
Igor Dodon a folosit un termen din jargonul rusesc – „glamurnâie analitiki” (analişti la modă – n.r.) – pentru a-şi manifesta atitudinea depreciativă faţă de criticii săi. Candidatul este responsabil de blocul economic al Guvernului şi a spus că în actuala campanie electorală oponenţii politici îşi vor baza criticile pe „următorii piloni”: bugetul de stat, salariile şi plăţile sociale, creditele externe.
Dodon a dat asigurări că nu sunt probleme cu achitarea plăţilor sociale. Info-Prim Neo a citat în ajun oficiali de la Banca de Economii care spun că nu li s-au transferat banii de la Casa Naţională a Asigurărilor Sociale.
Candidatul s-a arătat bucuros că prognozele „analiştilor la modă” din precedenta campanie electorală, care preziceau căderea leului imediat după alegeri, nu s-au adeverit. „O depreciere bruscă în condiţiile R. Moldova, când o bună parte din factorii de producere sunt din import, ar crea avantaje doar stocurilor din depozite. O depreciere lentă ar fi utilă, în dependenţă de situaţia de pe piaţa valutară. Deprecierea din acest an în raportul leu-dolar este de circa 8%”, a spus Igor Dodon.
Abordând tema Investprivatbank, Dodon a spus că deponenţii vor deveni clienţi ai Băncii de Economii (BEM), care este unica, deocamdată, care s-a arătat interesată de preluarea activelor şi pasivelor băncii falite.
C andidatul comunist a precizat că BEM are mai mult decât suficiente lichidităţi pentru a suporta preluarea Investprivatbank. În ajun, liderul liberal-democrat (PLDM) Vlad Filat a cerut Guvernului „să asigure un proces transparent şi legal în cazul Investprivatbank, să facă publică lista celor care au beneficiat de credite şi care au falimentat banca, în marea lor majoritate – apropiaţi ai puterii actuale”. Dodon nu a exclus că astfel de liste ar putea fi făcute.
Referindu-se la o altă acuză a PLDM, precum că acordarea creditului rusesc de jumătate de miliard de dolari ar fi ilegală, deoarece s-ar mări enorm povara datoriei externe, Igor Dodon a spus că la moment datoria externă a statului reprezintă 15% din Produsul Intern Brut, estimat la 62 miliarde de lei. El a dat exemple de ţări dezvoltate în care raportul dintre datoria externă şi PIB este cu mult mai mare.
