- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Comisia de stat aşteaptă experţi din străinătate
Chişinău, 2 iulie ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că deja de cîteva ori s-a adresat reprezentanţilor permanenţi ai Uniuni Europene şi Consiliului Europei cu solicitarea de a trimite experţi pentru a participa la lucrările comisiei pe care o conduce.
"Aud de la ei promisiuni permanent, că ei se află în proces de căutare a experţilor potriviţi pentru lucrările comisiei, Ei mereu spun că "caută" "aleg" ", a spus Ţurcan.
El a relatat că aşteaptă i întrevedere cu reprezentantul Uniunii Europene Kalman Mizsei, care joi revine în Moldova.
Ţurcan a spus că comisia a studiat problema referitoare la aplicarea violenţei faţă de participanţii la protestele din 7-8 aprilie de la Chişinău.
Potrivit lui, la procuratura Generală au fost depuse 91 de plîngeri. În 38 dintre acestea anchetatorii nu au găsit dovezi precum că organele de forţă au aplicat măsuri de violenţă.
El a menţionat că în şase cazuri s-a depistat că avocaţii au depus plîngeri false din partea persoanelor fizice, fapt care, în opinia lui Ţurcan, poate fi apreciat ca o angajare a lor de către anumite forţe politice.
După cum transmite INFOTAG, el a spus că statul trebuie să asigure libera exprimare a voinţei, votarea directă şi în secret.
"Aceste condiţii ale Codului Electoral pot fi asigurate la reprezentanţele diplomatice din străinătate, care reprezintă teritoriul Moldovei", a spus Ţurcan, menţionînd cerinţele asemănătoare faţă de organizarea alegerilor în străinătate stipulate în Convenţia de la Viena din 1961, semnată de Moldova.
El a dezminţit categoric acuzaţiile opoziţiei din Moldova aduse PCRM, care se referă la "restricţii de votare pentru cetăţenii moldoveni din străinătate".
"Noi sîntem interesaţi ca la alegeri să participe un număr cît mai mare de alegători, inclusiv cei care temporar se află peste hotare", a spus Ţurcan.
În acest context, el a prezentat ritmul de creştere a misiunilor diplomatice ale Moldovei, care din 2001, cînd PCRM a venit la conducere, a crescut de la 15 la 23 în anul 2005.
"La 5 aprilie 2009 numărul acestora a ajuns la 33", a menţionat Ţurcan.
Celălalt vicepreşedinte al Parlamentului, Grigore Petrenco, a spus că în Europa nu există state care să deschidă secţii de votare în afara misiunilor diplomatice.
Potrivit lui, sînt exemple cînd ţările au deschis secţii de votare pe teritoriul bazelor sale militare din străinătate.
Ţurcan a menţionat practica de excepţie a Poloniei, ale cărei autorităţi au deschis secţii de votare în bisericile din străinătate.
