CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Radiodifuzori cu mare acoperire teritorială devin tot mai partizani, observatori media

Posturile de radio şi televiziune cu acoperire naţională au continuat să admită abateri grave de la principiile etice, se spune într-un comunicat emis de CIJ.
Info-Prim Neo, 8 iulie 2009, 14:14

2009-07-08/13:40/ Chisinau (IPN)„După primele două săptămâni de campanie nu se observă nicio îmbunătăţire, mass-media devin tot mai active, numărul de ştiri cu caracter electoral este tot mai mare şi, respectiv, acestea devin tot mai tendenţioase, tot mai părtinitoare”, a declarat directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Nadine Gogu, miercuri, 8 iulie, la o conferinţă de presă găzduită de Info-Prim Neo.   „Creşte şi numărul ştirilor cu caracter partizan, iar în unele cazuri e vorba de susţinere deschisă a anumitor partide”, a adăugat ea cu referire la radiodifuzori cu mare acoperire teritorială.

Posturile de radio şi televiziune cu acoperire naţională au continuat să admită abateri grave de la principiile etice, se spune într-un comunicat emis de CIJ. O echipă de observatori monitorizează activitatea Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV şi EU TV, şi a efectuat cel de-al doilea raport pentru perioada 29 iunie - 5 iulie .

„În unele cazuri posturile menţionate au încălcat prevederile Codului audiovizualului şi ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale, aprobat de Comisia Electorală Centrală”, relevă raportul de monitorizare, efectuat în cadrul Coaliţiei Civice pentru alegeri libere şi corecte – Coaliţia 2009.

Expert în cadrul proiectului, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a spus că „posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova continuă să aplice selectiv principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor parlamentare. Majoritatea ştirilor despre campania electorală prezintă doar perspectiva guvernării şi a PCRM-ului”. Macovei mai spune că „Principiul pluralismului de surse este respectat doar în cazul PCRM şi ignorat totalmente în cazul partidelor de opoziţie”.

Referindu-se la Prime TV, care a anuntat că nu se va implica în reflectarea campanie i electorale, Petru Macovei a spus că, de fapt, această staţie „promovează imaginea PCRM, inclusiv prin ştiri care fac agitaţie electorală directă”.

„Postul privat NIT susţine deschis PCRM nu numai prin spaţiul oferit materialelor despre acest concurent electoral, ci şi prin modul de selectare şi prezentare a ştirilor”, a spus Nadine Gogu. „Postul promoveaza mesajul de ură şi limbajul jurnalistic agresiv în scopul discreditării partidelor liberale”, a spus observatorul.

„Postul privat EU TV favorizează PPCD şi PCRM atât prin ştiri de la evenimente electorale, cât şi prin ştiri de imagine cu prezenţa lui Vladimir Voronin şi Iurie Roşca. Postul are carenţe la capitolul imparţialitate şi echilibrul surselor, în special în ştirile care vizează activitatea primăriei Chişinău, şi implicit a primarului Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal”, a declarat Gogu.

Acoperirea teritorială a fost crit eriul-cheie după care au fost selectaţi radiodifuzorii monitorizaţi de CIJ.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T