- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
5 sms-uri pentru o Moldovă democrată
2009-07-13/10:07/Chisinau (IPN) Organizatorii, care spun despre acţiune că este una apolitică, cheamă conaţionalii de peste hotare să identifice cel puţin alte cinci persoane pe care le vor îndemna prin intermediul sms-ului sau alte mijloace de comunicare, să meargă la votare la 29 iulie, indiferent unde se vor afla: fie în străinătate, fie în R. Moldova.
Textul sms-ului sau a email-ului sugerat este: “Nu fi indiferent, votează pe 29 iulie! Soarta copiilor noştri e în mâinile noastre! Votează pentru o Moldovă democrată! Trimite acest mesaj la 5 prieteni”.
“Nu este doar un drept, dar şi o datorie cetăţenească să participăm la vot pe 29 iulie. Vrem sa mobilizăm sutele de mii de conaţionali să participe la votare, în pofida faptului că autorităţile de la Chişinău ne-au creat obstacole – alegeri în zi de lucru pentru noi, cei de peste hotare, precum şi refuzul de a deschide secţii de votare în afara misiunilor diplomatice şi consulare, mai ales în ţările unde nu avem ambasade (Canada, Irlanda, Spania), dar unde sunt acreditate ambasadele Moldovei din ţările învecinate,” a spus Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova din Washington .
Ala Mândâcanu, preşedintele Asociaţiei „Comunitatea moldovenilor din Quebec”, spune că diaspora moldovenească din Canada nu a participat de-a lungul anilor la alegerile din R. Moldova din lipsa unei ambasade sau unui consulat.
„Pentru a pleca la Washington sau New-York este nevoie de vize. În plus, cheltuielile legate de deplasarea în SUA sunt considerabile. Cu toate acestea, comunitatea noastră organizează un grup de alegători care vor merge în SUA să-şi dea votul în ziua de 29 iulie”, a spus ea.
“Vom contacta fraţii şi surorile, părinţi şi bunici, vecini şi prietenii noştri care se află acasă, dar care nu sunt hotărâţi să meargă la alegeri, rugându-i să nu fie indiferenţi. Doar aşa vom putea schimba lucrurile în Moldova spre bine,” a spus Tatiana Nogailic, preşedintele Asociaţiei Assomoldave din Italia.
Şi reprezentantul Comunităţii Basarabenilor din Irlanda, Ion Stamati, semnează apelul, chemându-i pe „toţi cei cărora le pasă de viitorul Moldovei să se implice în această campanie şi să-şi ia angajamentul de a convinge pe cinci prieteni, rude de acasă să meargă la vot. „Să spunem DA hotărât democraţiei, libertăţii şi adevărului în Republica Moldova", a declarat Ion Stamati.

Indiferent care-i cauza, raspund:
1. Pe 6-7 aprilie eram inca in Romania (oranizasem o conferinta la Iasi, pe 27 martie). Am ajuns la Washington pe 7 seara si am avut grija sa ma informez ce se intampla la Chisinau si sa informez pe altii (direct, la telefon si prin email, dar si prin intermediul buletinului FM din 8 aprilie trimis la peste 600 adrese - care a cuprins 11 titluri, inclusiv cu linkuri video).
2. Nu e adevarat. Editorii Moldova.org au publicat si pe 6, 7, 8 aprilie - au fost publicate stiri in romana, engleza si rusa (66 stiri in aceste trei zile). Asta se verifica elementar.
Exemple: http://politicom.moldova.org/news/-194478-rom.html; http://politicom.moldova.org/news/-194679-rom.html
3. Fundatia Moldova si, respectiv, eu nu ma ocup de organizarea protestelor de strada. Cu toate ca am sustinut initiativa organizatorilor. Am alt profil de activitate si parghii de influenta. Insa pe 10 aprilie am difuzat anuntul despre protest prin intermediul retelei de distributie a FM, care, cred, au adus sustinatori. Rezolutii in Senat, intalniri cu cei de la Dep. de Stat - asta am facut inainte si imediat dupa alegeri; iar pe 7 mai am organizat impreuna cu NED si Eurasia o conferinta la Washington la tema alegerilor din RM, unde au participat Dorin Chirtoaca, Andrei Brighidin si Mihaela Copot.
Nu eu sunt organizatorul "La placinte" si nu cred ca am fost decat o singura data, sa imi creez o impresie. Aceste evenimente sunt organizate de Eugenia Berzan, dar probabil stii asta. Fundatia Moldova nu e o organizatie a diasporei, noi facem advocacy si, din pacate, moldovenii nu prea se implica, mai mult americanii.
Daca mai ai nedumeriri, nu te sinchisi sa ma suni sau sa scrii un email. Desigir, daca ai curaj si nu esti de pe la structuri ce se ocupa de propaganda si dezinformare.
Vlad,
1. Unde ai fost tu cu Fundatia Moldova pe data de 6 - 8 aprilie?
2. De ce Moldova.org (saitul fundatiei) nu a relatat noutati despre evenimentele din Chisinau pana Joi, 9 aprilie, dupa ameaza? Numai joi dupa ameaza am citit primele relatari despre faradelegile din Chisinau pe saitul tau. Nu cumva nu erai hotarit care directie sa-o apuci?
3. De ce n-ai fost printre tinerii protestatari de la Ambasada Moldovei in Washington? De ce studentii au fost acolo fara tine? Evenimente de tipul "LA PLACINTE" le organizezi foarte bine si cu o participare majora a diasporei care nu exista in SUA. Moldoveni - sunt multi aici, dar diaspora - de loc.
Te rugam sa raspunzi la acetse intrebari pe saitul tau.
!!!!!!!!RUSINE!!!!!!!!