CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

În viitorul Parlament vor accede 5 partide

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci formaţiuni ar trece pragul electoral de 5%: Partidul Comuniştilor din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa "Moldova Noastră" şi Partidul Democrat din Moldova.
INFOTAG, 15 iulie 2009, 16:48

Chişinău, 15 iulie ( INFOTAG ). La conferinţa de presă susţinută la "INFOTAG", Asociaţia sociologilor şi demografilor au prezentat sondajul "Vox populi 2009", în care este reflectată situaţia social-economică şi politică din societatea moldovenească înainte de anticipatele din 29 iulie. Sondajul a fost realizat în perioada 1- 10 iulie 2009, la el participînd 1592 de persoane.


Conform sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar acumula - 29,7%, PL - 13,3%, PLDM - 12,8%, AMN - 7,8%, PDM - 7,1%.

Acelaşi sondaj arată că de cea mai mare încredere în rîndul populaţiei se bucură PCRM - 44,5%, PL - 35,6%, PLDM - 34,1%, AMN - 21,8%, PDM - 18,2%.

Peste 67% din respondenţi susţin că vor ieşi să voteze. În acelaşi timp, doar 53% din ei sînt interesaţi de politică, iar 22% nu sînt interesaţi deloc de acest domeniu.

Respondenţii mai spun că apreciază un partid după faptele concrete - 29,4%, programul partidului - 22,6% şi calităţile liderului - 18, 3%.

Întrebaţi cum apreciază gestul opoziţiei parlamentare de blocare a alegerii Preşedintelui, 43% din respondenţi au spus că negativ, 33,7% - pozitiv, iar 17,4% nu au ştiut ce să răspundă.

În sondaj se mai arată că aproape 56% din respondenţi cred că cetăţenilor Moldovei le este frică să-şi exprime convingerile politice şi doar 9,8% cred că nimănui nu-i este frică să-şi exprime convingerile politice.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului comun al Asociaţiei oficialilor electorali din Europa cu Asociaţia sociologilor şi demografilor din Moldova "Experienţa internaţională a asigurării procesului electoral cu informaţie sociologică". Proiectul se implementează în perioada septembrie 2008 - octombrie 2009.

VLADIMIR VORONIN, DORIN CHIRTOACĂ ŞI VLADIMIR FILAT SE BUCURĂ DE CEA MAI MARE ÎNCREDERE ÎN RÎNDUL POPULAŢIEI - "VOX POPULI 2009"

Chişinău, 15 iulie ( INFOTAG ). Liderul Partidului Comuniştilor din Moldova, Preşedintele Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare încredere în rîndul populaţiei, ratingul acestuia fiind de - 22,3%.

După cum transmite "INFOTAG", aceste date se conţin în sondajul "Vox populi 2009", realizat de Asociaţia sociologilor şi demografilor în perioada 1- 10 iulie 2009 şi prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la INFOTAG.

Conform sondajului, Voronin este urmat de vicepreşedintele Partidul Liberal, primarul general Dorin Chirtoacă. În el au încredere 18% din respondenţi. Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vladimir Filat se bucură de încrederea a 14,9% din respondenţi.

El este urmat de proaspătul lider al Partidului Democrat, ex-speakerul Marian Lupu, cu 13,7%, dar şi de premierul Zinaida Greceanîi - 11,1%. Liderul Alianţei "Moldova Noastră", Serafim Urechean, se bucură de încrederea a peste 10% din electorat.

Aceştea, la mare distanţă, sînt urmaţi de ex-premierul Vasile Tarlev care se bucură de încrederea a 2,2% din electorat, Dumitru Braghiş, liderul Partidului Social-democrat - 2,5% şi vicepremierul Iurie Roşca - 1,8%.

În acelaşi sondaj se arată că aproape 54% din respondenţi cred că lucrurile în Moldova merg într-o direcţie greşită, iar peste 77% spun că sînt afectaţi de criza financiară.

O TREIME DIN LOCUITORII MOLDOVEI CRED CĂ DE PE URMA EVENIMENTELOR DIN 7-8 APRILIE CEL MAI MULT A AVUT DE CÎŞTIGAT PCRM

Chişinău, 15 iulie ( INFOTAG ). Aproape o treime din locuitorii Moldovei cred că de pe urma acţiunilor de protest ce au avut loc la 7-8 aprilie la Chişinău cel mai mult au avut de cîştigat partidul Comuniştilor din Moldova. Acesta date se conţin în sondajul "Vox populi 2009" realizat Asociaţia sociologilor şi demografilor din Moldova şi prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

În sondaj se arată că peste 23% din respondenţi cred că nimeni nu a avut de cîştigat din acele proteste, 19,7% - Preşedintele ţării, iar 13,1% - partidele.

Întrebaţi dacă cred că acele acţiuni de protest au fost influenţate de forţe din exterior aproape 30% din respondenţi nu au ştiut ce să răspundă, 24,9% cred că nu le-a influenţat nimeni din exterior, iar 24,5% cred că acest lucru l-a făcut România. Peste 12% din respondenţi cred că evenimentele au fost influenţate de Rusia, iar 5% cred că de Uniunea Europeană.

Peste 31% din respondenţi cred că evenimentele din 7-8 aprilie au fost organizate de opoziţie, 25% cred că acestea au fost o provocare politică din partea autorităţilor, iar 11,5% un protest din partea tinerilor.

Sondajul mai arată că 43,5% cred că acţiunile de protest nu au continuat, deoarece conducerea ţării a speriat tineretul protestatar, peste 18% cred că acele proteste au fost o expresie emotivă, care nu putea fi de durată, iar peste 11% consideră că opoziţia nu a dorit să conducă acţiunile de protest.

Jumătate din respondenţi cred că cetăţenii R.Moldova nu au reuşit să primească informaţie veridică despre evenimentele ce au avut loc la 7-8 aprilie, 24,3% cred însă că aceştea au fost bine informaţi, iar aproape 24% nu au un răspuns.

"Vox populi 2009" mai arată că cetăţenii Moldovei cred că ţara noastră are cele mai bune relaţii cu Rusia - 81%, Ucraina - 64%, Uniunea Europeană - 46%, SUA- 43%, România - 22%. Peste 70% doresc aderarea la Uniunea Europeană şi doar 25% la NATO.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T