CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Studiu de caz nr.1: Moldova 1. Mesager, 13 iulie, 21.21 Reporter: Vasile Munteanu

Postul de televiziune Moldova 1 a difuzat la 13 iulie o ştire de la conferinţa de presă a preşedintelui Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrencu, care a anunţat că se retrage din cursa electorală.
CIJ, 15 iulie 2009, 17:22

Deşi la conferinţa respectivă Petrencu a anunţat că renunţă la  campanie, dar va participa în dezbaterile electorale pentru a promova ideea debarcării comuniştilor de la putere, reportajul pus pe post de Moldova 1 filtrează informaţia şi deturnează mesajul. Modul în care este construită ştirea şi selecţia inserturilor contribuie la transmiterea următorului mesaj către telespectatori: MAE se retrage din cursa electorală pentru a demonstra că nu are orgoliu, acesta fiindu-le caracteristic liderilor partidelor de dreapta, odată ce nu au dorit să meargă în alegeri pe o listă comună.   

Lead-ul ştirii este neutru şi informează în general despre decizia MAE.

Prezentator: MAE nu va participa la alegerile parlamentare din 29 iulie. Anunţul a fost făcut astăzi la o conferinţă de presă de liderul formaţiunii Anatol Petrencu. Formaţiunea se va retrage din 22 iulie din cursa electorală.

Urmează textul reporterului care deplasează accentul de pe adevăratul, principalul motiv din care MAE se retrage din campanie, transferându-l pe unul fals, minor: „gestul vine să demonstreze că liderul MAE nu e orgolios”.

Reporter: Anatol  Petrencu a anunţat astăzi că formaţiunea sa nu va participa la scrutinul din 29 iulie, menţionând totodată că nu renunţă la campania electorală şi va fi prezent la dezbaterile electorale de la postul public de televiziune. Potrivit lui Petrencu, gestul vine sa demonstreze o dată în plus că un partid politic poate renunţa la orgoliu.

Insert 1

Anatol Petrencu: Nu putem să stăm de o parte chiar dacă nu avem absolut nici un interes electoral.  Vrem sa demonstrăm prin exemplul nostru că pentru o cauză nobilă şi în Moldova este posibil ca o formaţiune politică să renunţe la orgoliu, marele păcat al politicienilor de la noi.

Ruptă din context, această declaraţie nu varsă lumină asupra motivului - „cauzei nobile” - la care se referă Petrencu. În continuare, în ştire este inserată părerea lui Anatol Petrencu faţă de refuzul partidelor liberale de opoziţie de a participa în alegeri pe o listă comună.

Insert 2

Anatol Petrencu: MAE a fost primul partid care a făcut apel către toate forţele politice de dreapta pentru a se prezenta în actuala campanie electorală împreună. Am continuat aceste demersuri până în ultima clipă, atât oficial, prin îndemnuri publice, cat si neoficial, prin discuţii lungi. Din păcate acest deziderat al societăţii noastre nu s-a concretizat.

Deşi declaraţia originală a lui Anatol Petrencu indică clar asupra motivului care a determinat MAE să se retragă din cursă, Moldova 1 cenzurează mesajul liderului MAE, inserând în buletin doar informaţie sterilă, astfel încât să nu pună în lumină negativă partidul de guvernământ. Pentru comparaţie, prezentăm în continuare citatele difuzate la 13 iulie de alte mijloace de informare în masă.

Anatol Petrencu: MAE anunţă astăzi public intenţia de a se retrage din cursă la sfârşitul perioadei de campanie electorală pentru a susţine lupta împotriva celui mai mare duşman al democraţiei – comunismul. Înscrierea MAE în competiţia electorală nu a vizat nici o clipă divizarea voturilor anticomuniste, ci dimpotrivă susţinerea eforturilor politice pentru înlăturarea de la putere a PCRM (Pro TV, 13 iulie).

Anatol Petrencu: MAE anunţă astăzi public intenţia de a se retrage din cursă la sfârşitul perioadei de campanie electorală pentru a susţine lupta împotriva celui mai mare duşman al democraţiei – comunismul. MAE nu numai că va recomanda membrilor şi susţinătorilor săi să voteze partidele de dreapta, puternic consolidate din viata politică a Moldovei, dar va face o campanie activă, puternică de mobilizare la vot a electoratului de dreapta şi de condamnare a comunismului”(EU TV, 13 iulie)

„Am luat această decizie pentru a nu dispersa voturile, pentru a nu rupe din voturile partidelor de opoziţie”, a declarat Petrencu, precizând că MAE nu doreşte nimic în schimb, „nici locuri pe liste, nici alte avantaje politice”. Anatol Petrencu a mai spus că MAE va încerca să convingă electoratul indecis să facă o alegere corectă, va promova un mesaj foarte clar anticomunist şi va îndemna susţinătorii să aleagă unul din partidele parlamentare de opoziţie (Info-Prim Neo, 13 iulie).


 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T