CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Voronin stabileşte 5 principii pentru consensul de după alegeri...

Preşedintele Vladimir Voronin a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, cinci principii, care, în opinia sa, urmează să stea la baza consensului politic după alegeri.
INFOTAG, 15 iulie 2009, 18:12

Chişinău, 15 iulie ( INFOTAG ). După cum relatează agenţia "INFOTAG", el a spus că primul principiu este "activitatea cointeresată comună pentru contracararea energică a crizei economice pe baza menţinerii stabilităţii sistemului financiar, precum şi a actualelor standarde, garanţii şi angajamente".

Potrivit spuselor sale, al doilea este "activitatea legislativă şi politică comună pentru modernizarea europeană a Moldovei".

"Aceasta înseamnă mult. Inclusiv începerea, cu medierea activă a partenerilor europeni, a procesului de negocieri privind stabilizarea relaţiilor interstatale dintre Moldova şi România. Noi considerăm că bilanţul acestui proces de negocieri trebuie să fie semnarea de către ţările noastre a tratatului privind frontiera şi a tratatului politic de bază. Din aceeaşi categorie de sarcini fac parte şi reformarea profesională în continuare a audiovizualului public, şi demilitarizarea organelor de forţă, şi consolidarea în continuare a imunităţii sistemului nostru electoral. Şi, desigur, semnarea unui nou acord cu Uniunea Europeană", a precizat Vladimir Voronin.

Al treilea principiu este "recunoaşterea reintegrării ţării drept principala sarcină a statalităţii moldoveneşti - înţelegerea faptului că această sarcină poate fi soluţionată pe baza integrităţii teritoriale a Moldovei, pe baza acordării unui statut special Transnistriei, pe baza consolidării neutralităţii noastre şi demilitarizării totale a ţării".

"Al patrulea - dezvoltarea în continuare a politicii naţionale a Moldovei, bazată pe consolidarea şi susţinerea identităţii moldoveneşti, precum şi pe asigurarea de nădejde a drepturilor cetăţeneşti ale tuturor naţionalităţilor care trăiesc în Moldova. Al cincilea - menţinerea şi întărirea parteneriatului Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, precum şi intensificarea eforturilor Moldovei în vederea dezvoltării colaborării multilaterale în cadrul Comunităţii Statelor Independente", a declarat Vladimir Voronin.

În opinia şefului statului, "realizarea acestor cinci principii în mod profesionist şi responsabil va contribui la coagularea societăţii".

"Oponenţii noştri politici mai au timp să reflecteze", a declarat el.

...ŞI A REMARCAT ASPECTE POZITIVE ÎN COMPORTAMENTUL OPOZIŢIEI

Chişinău, 15 iulie ( INFOTAG ). Preşedintele Vladimir Voronin a remarcat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, aspecte pozitive în comportamentul opoziţiei.

După cum relatează agenţia "INFOTAG", el a menţionat că, "în pofida polemicii înverşunate şi polarizării electoratului, noi constatăm un lucru destul de pozitiv: oponenţii noştri politici, cel puţin unii dintre ei, au început să vorbească ceva mai mult despre Moldova, despre independenţa ei, despre necesitatea unirii întregii societăţi".

"Ei reacţionează nervos la învinuirile de xenofobie, încearcă mai activ să atragă în rîndurile alegătorilor lor reprezentanţii minorităţilor naţionale. Partidul Comuniştilor salută această schimbare cu 180 de grade survenită în ideologia concurenţilor noştri. Şi, deşi, deocamdată, practica lor politică nu cadrează deloc cu lozincile proclamate, considerăm că aceasta este, totuşi, o realizare politică destul de serioasă a întregii noastre ţări. Sînt convins că această transformare este o consecinţă a eforturilor pedagogice depuse anume de Partidul Comuniştilor", a spus şeful statului.

El a declarat că, în calitate de preşedinte în exerciţiu, este satisfăcut de faptul că "la apelul emoţionant "Să ne apărăm Patria!", unele partide de opoziţie cu autoritate au răspuns cu un apel similar".

"Însuşi acest fapt ne inspiră încrederea că, în perioada postelectorală, Moldova va evita repetarea evenimentelor din 7 aprilie", a menţionat Vladimir Voronin.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T