CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Studiu de caz, Radio Moldova, 14 iulie, 2009, prezentatoare Maricica Munteanu, autor Rodica Railean

Materialul demonstrează că responsabilitatea în faţa publicului ascultător este departe de a fi o normă de ordin profesional pentru unii jurnalişti de la Radio Moldova.
CIJ, 16 iulie 2009, 17:39

În emisiunea PANORAMA ZILEI din data de 14 iulie, la rubrica Alegeri 2009 a fost pus pe post un subiect realizat de la o conferinţă de presă a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Autor Rodica Railean. În cadrul materialului cu durata de 3 minute şi 50 de secunde, reprezentanţii acestei formaţiuni politice fac mai multe acuzaţii la adresa unor concurenţi electorali care rămân fără dreptul la replică. Din material reiese că reporterul nici nu a încercat să ia legătura cu părţile vizate în reportaj deoarece lipseşte orice informaţie despre efortul pe care l-a făcut acesta pentru a-i găsi.

 Menţionăm, totodată, că în cadrul aceluiaşi program au fost puse pe post alte patru reportaje de la conferinţele de presă ale Partidului Liberal, Partidului Social-Democrat, Partidului Liberal Democrat şi Alianţei Moldova Noastră. Toate acuzaţiile lansate de reprezentanţii acestor partide la adresa Partidului Comuniştilor din Republica Moldova au fost echilibrate de replicile candidaţilor PCRM sau ale instituţiilor vizate din administraţia publică centrală. Două din aceste reportaje au fost realizate de către acelaşi corespondent, Rodica Railean.

 Situaţia prezentată mai sus denotă faptul că Radio Moldova respectă selectiv normele jurnalistice în funcţie de actorii electorali despre care relatează. Totodată, partizanatul pe care îl promovează postul public de radio prin favorizarea unui candidat electoral încalcă grav principiile imparţialităţii şi echidistanţei faţă de actorii politici. Acest fapt denaturează confruntările din câmpul electoral şi lipseşte alegătorii de informaţii obiective, fapt care prejudiciază calitatea votului din ziua alegerilor. Materialul realizat de Rodica Railean demonstrează că responsabilitatea în faţa publicului ascultător este departe de a fi o normă de ordin profesional pentru unii jurnalişti de la Radio Moldova.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T