- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
O misiune de observatori părăseşte R. Moldova după ce liderii acesteia au fost reţinuţi de poliţie
2009-07-28/16:59/ Chisinau (IPN) Reţinerea lor a avut loc în noaptea trecută la o tabără din localitatea Vadul lui Vodă, au comunicat pentru Info-Prim Neo surse de la Institutul Naţional Democratic (NDI), reprezentanţa din Moldova.
Şeful misiunii, Serghei Tkacenko, a fost eliberat marţi, 28 iulie, către ora 15.00. Adjunctul său, Edil Baisaev, şi el reţinut de poliţie, se pare că deja a părăsit teritoriul R. Moldova.
Alexandru Postică, jurist în cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, a spus că Emil Baisaev a fost căutat la toate comisariatele de poliţie din Chişinău, fără niciun rezultat. „Abia azi, la ora 11.00, la tabăra din Vadul lui Vodă s-a prezentat un oarecare colaborator al Departamentului Servicii Operative (DSO) al MAI şi a cerut lucrurile lui Baisaev, pentru a i le transmite”, a spus juristul.
La DSO i s-a comunicat că Edil Baisaev deja a plecat din ţară. „Am solicitat înregistrarea cazului reţinerii, însă acesta lipsea la cancelarie. Bănuim că Baisaev a plecat acasă, suntem în aşteptarea unui telefon”, a mai spus Postică.
Potrivit ajuristului, în timpul reţinerii, cei doi au fost intimidaţi şi ameninţaţi să părăsească teritoriul R. Moldova timp de 24 de ore.
Mai mult de jumătate dintre observatori ENEMO nu au fost acreditaţi de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Comisia a invocat antecedente penale.
Misiunea ENEMO se află în R. Moldova de la începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Invitaţia de a monitoriza procesul de desfăşurare conducerea ENEMO a primit-o de la CEC.
În cadrul misiunii ENEMO în Moldova au participat 6 observatori de lungă durată, iar peste 100 de observatori de scurtă durată din 12 ţări CSI, Europa Centrală şi de Est (Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus, Montenegru, Albania, Armenia, Georgia, Azerbaijan, Kazakhstan, Croaţia, Kârgâstan, Macedonia), urmau să monitorizeze ziua scrutinului din 29 iulie.
ENEMO este o reţea internaţională ce reuneşte 18 organizaţii non-guvernamentale din Caucaz şi Asia Centrală, active în domeniul observării alegerilor.
Anterior poliţia moldovenească a reţinut şi un grup de observatori din Georgia. Ministerul de externe al acestei ţări s-a arătat nedumerit de incident.
