CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CEC conectat on-line cu secţiile de votare

Pentru prima oară în istoria alegerilor din Republica Moldova, în ziua alegerilor anticipate din 29 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) primeşte rezultate cu privire la desfăşurarea alegerilor de la secţiile de votare din toată ţara.
INFOTAG, 29 iulie 2009, 12:29

Chişinău, 29 iulie ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare UNDP Moldova, elaborarea acestui sistem de colectare a rezultatelor preliminare ale alegerilor a fost posibilă graţie proiectului de asistenţă electorală finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD.


"În trecut rezultatele cu privire la desfăşurarea alegerilor erau colectate doar la nivel naţional şi de raion. Sperăm ca, odată cu recepţionarea informaţiilor direct de la secţiile de votare, să asigurăm o transparenţă mai mare şi un acces sporit la rapoartele cu privire la rezultate în ziua alegerilor", susţine William Hogan, expert principal în cadrul CEC.

Proiectul UE şi PNUD pentru asistenţă electorală a oferit susţinere CEC în organizarea unei campanii naţionale de informare a alegătorilor, inclusiv a cetăţenilor moldoveni care se află peste hotarele ţării, procesul de compilare şi verificare a listelor alegătorilor şi crearea primului Centru Media pentru a îmbunătăţi accesul mass-media la informaţia despre alegeri.

Astăzi, 29 iulie, Centrul Media oferă jurnaliştilor locali şi internaţionali posibilitatea de a accesa sistemul de colectare a rezultatelor în timp real, pe măsură ce informaţiile şi datele cu privire la rata de participare apar în sistem.

Împreună cu alte organizaţii internaţionale, proiectul sprijină monitorizarea alegerilor de către Liga de Apărare a Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), care implică 2000 de observatori pe termen scurt în ziua alegerilor, cât şi numărarea voturilor în paralel. Rezultatele numărării în paralel a voturilor vor fi transmise de la secţiile de votare către oficiul LADOM din Chişinău pentru a fi difuzate a doua zi.

Proiectul de asistenţă electorală, finanţat de UE şi co-finanţat şi implementat de PNUD, are ca scop sprijinirea dezvoltării democratice în Moldova prin consolidarea proceselor electorale în perioada ciclurilor electorale 2009-2013 cu un accent imediat pe alegerile parlamentare din 2009.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T