CăutareSr
26 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Schimb de declaratii contradictorii intre „PRO TV Chisinau" si CCA

Postul „PRO TV Chisinau" intrevede un eventual refuz din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) in ce priveste prelungirea licentei de emisie. La randul ei, autoritatea in domeniul audiovizualului califica declaratia „PRO TV Chisinau" nefondata, care urmareste sa provoace opinia publica.
MONITOR MEDIA, 11 decembrie 2008, 17:42

Postul „PRO TV Chisinau" intrevede un eventual refuz din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) in ce priveste prelungirea licentei de emisie. La randul ei, autoritatea in domeniul audiovizualului califica declaratia „PRO TV Chisinau" nefondata, care urmareste sa provoace opinia publica, transmite Agentia Monitor Media. 

Directorul „PRO TV Chisinau", Catalin Giosan, a declarat, joi, ca CCA a refuzat sa prelungeasca de drept (automat) licenta postului, asa cum prevede legea. CCA, potrivit lui Giosan, invoca pretinse incalcari legate de lipsa programelor de stiri pentru persoanele cu deficiente de auz, volumul de publicitate si inlocuirea unui jurnal de stiri realizat de „PRO TV Bucuresti".

„PRO TV Chisinau" considera ca argumentele CCA sunt total nefondate si nu pot constitui temei pentru negarea dreptului legal de a i se prelungi licenta. Redactia postului va ataca in instanta refuzul CCA de a prelungi licenta, care expira la 23 decembrie, se mentioneaza in declaratia „PRO TV Chisinau" semnata de Catalin Giosan.

La randul sau, Corneliu Mihalache, membru al CCA, a declarat, solicitat de Agentia Monitor Media ca acuzele ce se contin in declaratia institutiei media „sunt nefondate, nu corespund realitatii si urmaresc sa provoace opinia publica".

Mihalache a explicat ca intre „PRO TV Chisinau" si CCA a existat doar un schimb de scrisori. PRO TV a solicitat CCA sa-i fie prelungita automat licenta de emisie, iar autoritatea in domeniul audiovizualului a refuzat sa faca acest lucru pe motiv ca legea (Codul Audiovizualului) nu prevede acest lucru. CCA i-a sugerat „PRO TV Chisinau" sa respecte procedura legala de prelungire a licentei, adica sa astepte pana cand va fi anuntat un concurs in acest sens, a mai spus Mihalache.
Dupa cum au comunicat surse din cadrul CCA, nu se stie daca respectivul concurs va fi anuntat pana la finele anului curent.

Solicitat de Agentia Monitor Media, expertul Eugen Rabca a spus ca schimbul de declaratii dintre „PRO TV Chisinau" si CCA este rezultatul ambiguitatii legislatiei in domeniu. Pe de o parte, Codul Audiovizualului stipuleaza anumite prevederi, iar regulamentul de activitate al CCA prevede lucruri contrare. Vina pentru aceasta situatie este exclusiv a CCA, deoarece ambele documente au fost elaborate de aceasta institutie, a spus Eugen Rabca.

Joi, mai multe partide politice de opozitie (PDM, PLDM, PL, PNL, MAE) au difuzat declaratii in care se arata „ingrijorate de refuzul venit din partea CCA de a nu prelungi lienta de emisie „PRO TV Chisinau". Si primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca (vicepresedinte al PL) a difuzat o declaratie in acest sens.

Agentia Monitor Media aminteste ca in luna octombrie si noiembrie postul „PRO TV Chisinau" a devenit tinta unui sir de acuzatii lansate de fruntasi ai PPCD, formatiune politica care, se pare, formeaza un tandem cu partidul de guvernamant (PCRM) in anumite probleme. In octombrie, un deputat crestin-democrat (Stefan Secareanu) a adresat o interpelare structurilor de stat, cerand sa fie verificata activitatea acestei institutii media pentru a afla cine este patronul ei. In plus, postul TV a fost acuzat de subminare a statalitatii si de lipsa de echidistanta. Au urmat un sir de controale la „PRO TV Chisinau". In luna noiembrie, liderul PPCD (Iurie Rosca) a lansat declaratii prin care acuza postul TV de faptul ca ar fi patronat de diferiti lideri politici sau serviciile secrete rusesti.

„PRO TV Chisinau" a calificat acuzatiile drept „lipsite de temei" si „deplasate".

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T