CăutareSr
20 mai 2018
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Guvernul a aprobat un nou regulament privind vinzarea terenurilor aferente

Regulamentul nou precizeaza conditiile si modul de vinzare-cumparare a terenurilor aferente din domeniul privat al statului si unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv a constructiilor nefinalizate, precum si a terenurilor aferente imobilelor private...
INFOTAG, 11 decembrie 2008, 18:03

Chisinau, 11 decembrie ( INFOTAG ). Miercuri guvernul a aprobat un nou regulament privind vinzarea-cumpararea terenurilor aferente.

Precum relateaza INFOTAG, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al economiei si comertului, a spus ca regulamentul in vigoare a fost aprobat acum 11 ani si multe din prevederile acestuia necesita a fi reactualizate, avind in vedere si modificarile efectuate pe parcurs in Legea privind pretul normativ al pamintului, in baza careia se stabileste costul terenurilor aferente. Regulamentul nou precizeaza conditiile si modul de vinzare-cumparare a terenurilor aferente din domeniul privat al statului si unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv a constructiilor nefinalizate, precum si a terenurilor aferente imobilelor private, infiintate in afara procesului de privatizare, terenurilor cu destinatie agricola, aferente constructiilor private, atribuite in calitate de cota-parte valorica din patrimoniul intreprinderilor agricole (ferme, depozite, statii de masini), utilizate in scopuri agricole si industriale. Suprafata de pamint pe care sint amplasate aceste bunuri se considera teren aferent. Sub incidenta acestui regulament nu cad terenurile din domeniul public aferente caselor de locuit si bunurilor private sau privatizate in casele de locuit situate in zonele fondurilor apelor sau forestiere, in zonele de odihna sau destinate dezvoltarii utilitatilor publice prevazute in planurile de dezvoltare a localitatilor. In conformitate cu Legea privind gestionarea si deetatizarea proprietati publice, in regulament este facuta concretizarea referitor la autoritatile care vor vinde terenurile aferente: cele apartinind domeniului privat al statului se va face de catre Agentia Proprietatii Publice de pe linga MEC, iar a terenurilor din domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale de catre administratiei publice ale acestora in baza deciziilor consiliilor locale.

Regulamentul prezinta procedurile preliminare incheierii contractului de vinzare-cumparare de catre persoanele fizice sau juridice a terenurilor aferente, cele ce urmeaza a fi efectuate dupa semnarea contractului, precum si mecanismul de stabilire a pretului la terenurile aferente. Acesta, de fapt, e cel in vigoare, calculindu-se in functie de pretul normativ al pamintului stabilit in Legea respectiva, bonitate, costul unui grad-hectar cu aplicarea coeficientilor in functie de amplasarea terenului si dotarea cu sisteme ingineresti.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T