CăutareSr
26 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PCRM intenţionează să conteste la Curtea Constituţională decizia Parlamentului

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) intenţionează să conteste la Curtea Constituţională decizia adoptată vineri de Parlament, inclusiv cea priind alegerea preşedintelui Parlamentului.
INFOTAG, 28 august 2009, 17:17

 

Chişinău, 28 august ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, despre aceasta a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul PCRM, deputatul Vladimir Ţurcan.

El a calificat acţiunile majorităţii parlamentare - "Alianţa pentru Integrare Europeană" - drept "ilegale şi anticonstituţionale".

"Potrivit Regulamentului parlamentului, deputaţilor li se acordă zece zile pentru formarea fracţiunilor. Noi am cerut anunţarea unei pauze pentru formarea fracţiunilor, însă solicitarea noastră a fost ignorată. Şedinţa a continuat", a spus Ţurcan.

Potrivit lui, prin aceasta majoritatea parlamentară a încălcat cel puţin nouă articole ale Constituţiei, precum şi prevederile Regulamentului parlamentului.

Deputatul Vadim Mişin a declarat că au fost călcate nu doar drepturile Partidului Comuniştilor şi a 700 mii de alegători, ci şi drepturile tuturor celor 101 deputaţi.

"Este stabilit prin Lege că deputaţilor li se acordă zece zile pentru ca ei să se determine din ce fracţiune vor pace parte. Afară de aceasta, dreptul de a înainta candidaturi la funcţiile de conducere în parlament aparţine fracţiunilor, respectiv, după formarea lor. Noi am fost privaţi de acest drept", a declarat Mişin.

El a subliniat că "parlamentul, care îşi începe activitatea cu încălcarea legislaţiei, nu are nici un fel de perspective afară de prăbuşirea apropiată".

Vladimir Ţurcan a declarat că "Alianţa pentru Integrare Europeană" "se grăbeşte să voteze, deoarece nu este sigură în viabilitatea acestei coaliţii".

"Ei înţeleg că deciziile care pot fi votate astăzi nu pot fi votate mîine. Astfel, ei împing societatea spre instabilitate şi alegeri noi", a declarat Ţurcan.

El a anunţat că în legătură cu ziua liberă de luni, PCRM se va adresa la Curtea Constituţională deja miercuri, 2 septembrie. Potrivit lui, Partidul Comuniştilor intenţionează să vină la şedinţa parlamentului pe 4 septembrie, iar nu pe 2 septembrie, aşa cum a decis majoritatea parlamentară.

"Vom acţiona în conformitate cu legea", a declarat Ţurcan.

Solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţia comuniştilor, fostul preşedinte al Parlamentului, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că "Parlamentul nu a comis nici un fel de încălcări".

"Legea stipulează acordarea a zece zile pentru formarea fracţiunilor. Acesta este termenul maxim. Însă acest lucru nu înseamnă că parlamentul nu poate lua decizii şi alege organele de conducere pînă la formarea fracţiunilor. Ar fi un nonsens. Parlamentul începe să lucreze şi să ia decizii prin majoritatea voturilor din momentul recunoaşterii atribuţiilor sale, după raportul preşedintelui Curţii Constituţionale. Anume astfel noi am procedat", a declarat Lupu.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
punctdevedere, 28 august 2009, 17:37
1. Regulamentul parlamentului implica urmatorul procedura: (a) Constituirea parlamentului, (b) alegerea Speaker-ului (in acelasi zi), (c) formarea fractiunilor (ce poate dura pana la zece zile), si (d) alegerea vice-presedinti dupa consultarea fractiunilor. Nu exista nico trebuinte ca fractiunile trebuie formate inainte alegerei Speaker-ului.

2. Cred ca, daca va uitati in istoria parlamentului Moldovenesc, veti gasi precedente in care Speaker a fost ales in prima zi, dupa care s-au format fractiunile.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T