CăutareSr
20 mai 2018
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ambasada Poloniei la Chişinău a vernisat o expoziţie documentară cu fotografii din cel de-al doilea război mondial

O expoziţie documentară de fotografii, cu genericul: „De la război la victorie: 1939-1989”, a fost vernisată de către Ambasada Poloniei la Chişinău în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.
Info-Prim Neo, 11 septembrie 2009, 14:50

2009-09-11/14:04/ Chisinau (IPN)  Expoziţia reflectă în special doi ani importanţi din istoria poporului polonez: 1 şi 17 septembrie 1939, când trupele germane au intrat în Polonia, iar apoi şi cele sovietice, şi anul 1989, când s-a format primul guvern necomunist, transmite Info-Prim Neo.

Fotografiile însoţite cu text reflectă istoria tragică a Europei şi în mod deosebit a Poloniei. În ele vizitatorii au văzut evenimentele acelor ani, dar şi drama oamenilor simpli.

Eugen Sava, directorul instituţiei-gazdă a expoziţiei, a spus că pentru Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie este o onoare să găzduiască o asemenea expoziţie. „Este o istorie care poate nu ocupă un spaţiu mare din punct de vedere cronologic, dar din punct de vedere al import anţei tragediei evenimentelor care s-au produs, nu are unele analogii în lume”, a spus Eugen Sava despre tematica expoziţiei.

Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Krzysztof Suprowicz, a spus la vernisaj că expoziţia este dedicată unui eveniment istoric care a influenţat nefast soarta întregii omeniri şi a devenit cea mai dramatică şi tristă experienţă din istoria civilizaţiei noastre.

„Cred că pentru un cetăţean al Poloniei, la fel ca şi pentru un moldovean, efectele pactului Ribbentrop-Molotov au adus doar suferinţe, prin crimele produse de regimul totalitar nazist şi stalinist. Noi, polonezii, împărtăşim aceeaşi experinţă tristă ca şi cea a moldovenilor, prin soarta sutelor de mii de reprezentanţi ai popoarelor noastre, deportaţi de pe pământurile natale, în cele mai îndepărtate colţuri ale aşa-numitului Imperiu al Răului”, a declarat ambasadorul.

Diplomatul a mai spus că „suntem în drept să ne aşteptăm la înţelepciunea şi responsabilitatea liderilor noştri faţă de noi şi faţă de generaţiile viitoare, pentru a nu admite renaşterea unor asemenea regimuri toralitare”.

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, invitat de onoare la expoziţie, a spus că secolul XX va rămâne trist în memoria a milioane de oameni. „Părinţii şi buneii noştri au trăit cel mai sângeros secol, şi în timp de pace, şi în timp de război. Eu mă bucur că aceste ideologii au rămas în trecut. Eu mi-aş dori ca în secolul XXI, să ne bucurăm de pace, să ajungă şi R. Moldova în UE, alături de Polonia şi alte ţări. Noi avem datoria să construim o istorie nouă”, a spus Ghimpu.

La expoziţie au fost prezenţi ambasadori acreditaţi la Chişinău, reprezentanţi ai diasporei poloneze în Moldova, istorici şi studenţi.

„Este prima dată când Ambasada Poloniei organizează o asemenea expoziţie la muzeul nostru. Este o expoziţie excepţională, care reflectă adevărul, evenimentele războiului, dar şi drama ostaşului polonez, căzut pe câmpul de luptă”, a remarcat Elena Postică, director-adjunct al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie. „Polonezii sunt un popor care îşi stimează istoria şi fac tot posibilul ca generaţia de mâine să o cunoască. Avem ce învăţa de la ei, anume cum să respectăm trecutul”, a mai spus Elena Postică.

„Istoria este multicoloră. Este important să ascultăm părerile mai multor părţi pentru a ne face o concluzie. Am un respect faţă de istoria fiecărui stat, pentru că în spatele acestor istorii au fost oameni simpli”, a spus Valeria Martin, preşedintele Ligii femeilor poloneze.

Daria Răilean, vizitatoare a expoziţiei, este de părerea că asemenea prezentări ar trebui să fie organizate mai des. „Trebuie să facem cunoştinţă cu istoria mai multor popoare, dar să vorbim şi despre a noastră”, a spus ea.

Expoziţia a fost pregătită de către Institutul Memorei Naţionale din Poloni a. Ea va fi deschisă publicului în perioada 10-24 septembrie.

În contextul aniversării a 70-a de la începerea războiului, Ambasada Poloniei la Chişinău organizează şi un Festival al Filmului Polonez de Război, care se va desfăşura la Centrul Cultural „Odeon” în perioada 11-17 septembrie. Inaugurarea va avea loc în seara zilei de vineri, 11 septembrie, ora 18.00. Intrarea este liberă.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T