CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PCRM, AMN si PLDM se bucura de cea mai mare incredere in rindul populatiei RM...

Sondajul a demonstrat ca, in cazul in care alegerile s-ar desfasura in prima duminica (care urmeaza dupa sondaj), atunci 49% din respondenti ar merge in mod cert la vot, 30% probabil ca s-ar prezenta.
INFOTAG, 15 decembrie 2008, 15:55

Chisinau, 15 decembrie ( INFOTAG ). In R. Moldova nu exista nici un partid politic care s-ar bucura de increderea majoritatii populatiei. Totusi, cel mai inalt raiting la acest capitol il detine Partidul Comunistilor - 34% din respondenti, urmat de Alianta "Moldova Noastra" - 24%, Partidul Liberal Democrat - 22%, Partidul Liberal - 15%, Partidul Democrat - 14%, Partidul Popular Crestin Democrat - 11%, Partidul Social Democrat - 10% si Partidul Miscarea "Actiunea Europeana" - 10%, Partidul National Liberal si in Partidul Uniunea Centrista -cate 8%, in Miscarea Social-Politica Republicana "Ravnopravie" si in Partidul Popular Republican - cite 5%.

Dupa cum transmite INFOTAG, aceste date se contin in studiul sociologic "Vox Populi noiembrie-decembrie 2008" realizat de catre Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in cadrul proiectului "Experienta internationala a asigurarii procesului electoral cu informatie sociologica", initiat in septembrie 2008 de Asociatia Oficialilor Electorali din Europa. In cadrul sondajului "Vox Populi noiembrie - decembrie 2008" au fost efectuate cercetarile in perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2008 pe un esantion de 1578 respondenti din 76 localitati, exclusiv regiunea transnistreana, cu o eroare maximala de +2,6%.

Sondajul a demonstrat ca, in cazul in care alegerile s-ar desfasura in prima duminica (care urmeaza dupa sondaj), atunci 49% din respondenti ar merge in mod cert la vot, 30% probabil ca s-ar prezenta. Doar 8% sunt siguri ca nu ar merge.

"Daca in duminica care urmeaza dupa sondaj ar avea loc alegeri parlamentare, o mare parte din respondenti (38%) nu ar sti cu cine sa voteze. Cu alte cuvinte, 4 din 10 respondenti nu si-ar fi putut exprima doleanta civica, n-ar fi putut face o alegere intemeiata. Din cei determinati cei mai multi au pledat in favoarea PCRM - 21%. Acesta este urmat de catre AMN - 9%, PLDM 8%, PL l - 7%, PDM, PPCD si PSDM - fiecare cate 3%. Celelalte partide si miscari politice au acumulat sub 3%", sustine Victor Mocanu, presedintele asociatiei.

El sustine ca sondajul a demonstrat ca 38% din populatie s-au dat cu parerea ca sansele partidelor de opozitie, care au aceleasi programe politice vor spori daca vor candida la alegerile parlamentare din 2009 pe o singura lista, iar 5% - ca ele se vor micsora.

"Doar fiecare al zecelea intervievat a fost de parerea ca in Moldova nimanui nu-i este frica sa-si exprime deschis convingerile politice, fiecare a patra persoana a opinat ca majoritatii ii este frica, 32% - ca multora le este frica, 22% - ca unora le este frica. 9% dintre respondenti nu si-au format o opinie in aceasta privinta. Tot in acest sondaj, 28% din populatie considera ca viata lor este controlata in intregime de altcineva, 41 la suta n-au fost de acord cu aceasta afirmatie, iar fiecare al patrulea respondent n-a fost in stare sa se pronunte pe marginea problemei date", a spus Victor Mocanu.

Acelasi sondaj mai releva ca 75% dintre respondenti au opinat ca coruptia este larg raspindita in organele de conducere ale tarii, doar 4% nu au fost de acord cu aceasta.

Cercetarea a mai aratat ca interesul fata de politica in randul locuitorilor tarii continua sa fie destul de scazut. Doar 15% din cei chestionati au mentionat ca sint interesati de politica, 5% sint "foarte interesati", 31% din respondenti nu se intereseaza de politica, iar alte 15% nu se intereseaza deloc.


 

...IAR VLADIMIR VORONIN, DORIN CHIRTOACA SI MARIAN LUPU SE BUCURA DE CEA MAI MARE INCREDERE IN RINDUL POPULATIEI

Chisinau, 15 decembrie ( INFOTAG ). Presedintele Vladimir Voronin, primarul general Dorin Chirtoaca si speakerul Marian Lupu se bucura de cea mai mare incredere in rindul locuitorilor R. Moldova. Aceste date se contin in studiul sociologic "Vox Populi noiembrie-decembrie 2008" realizat de catre Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova, care a fost prezentat luni la agentia INFOTAG.

Sondajul releva ca Vladimir Voronin se bucura de increderea a 26,7%, Dorin Chirtoaca - 15,2%, Marian Lupu - 13,5%, prim-ministrul Zinaida Greceanii - 11,7%, Vladimir Filat, lider PLDM - 8,5%, Serafim Urechean, lider AMN - 8,3%, Vasile Tarlev, lider UCM - 5,9%, Iurie Rosca - 2,3%, Dumitru Braghis, lider PSDM - 2,1%, Mihai Ghimpu, liderul PL - 2,1%, Dumitru Diacov - 1,1%, Oazu Nantoi - 1,1%. Pentru ceilalti au optat mai putin de 1% din respondenti.

Victor Mocanu, presedintele asociatiei, a mai spus ca raspunsul cel mai frecvent la intrebarea cu privire la credibilitatea politica a fost "nu am incredere in nimeni" - 43,4 % din respondenti.

"Cercetarea a semnalat din nou un nivel scazut al increderii populatiei in diferite institutii sociale si politice. La fel ca si in cercetarile anterioare biserica ocupa primul loc, in ea avind incredere 80% din respondenti, Pe locul doi dupa nivelul de incredere se afla primaria din localitatea natala - 52% din respondenti. Aceasta este urmata de presa - incredere 46%, institutiile bancare - 38%. O treime din respondenti au incredere in Presedintie, iar mai putin de o treime din respondenti au incredere in guvern, ONG-uri, Parlament, justitie, politie", a spus Victor Mocanu.

Sondajul arata ca cea mai mica incredere a populatiei o reprezinta patronatele (17%), urmate de partidele politice (18%) si sindicate (21%).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T