CăutareSr
27 mai 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Infractorii se orientează către spaţiul virtual

Organele de forţă se confruntă tot mai des cu infracţiuni informatice, chiar dacă principalele crime transfrontaliere în Moldova rămân a fi migraţia ilegală şi traficul de fiinţe umane şi droguri.
www.scoaladejurnalism.md, 5 noiembrie 2009, 18:30
Alexandr Djuja, prorector al Universităţii de Stat de Afaceri Interne din Kiev (al treilea din stânga), vorbeşte despre criminalitatea transnaţională în cadrul conferinţei de astăzi.
Alexandr Djuja, prorector al Universităţii de Stat de Afaceri Interne din Kiev (al treilea din stânga), vorbeşte despre criminalitatea transnaţională în cadrul conferinţei de astăzi.

Problema a fost dezbătută astăzi în cadrul Conferinţei internaţionale dedicate cooperării organelor de drept în sfera prevenirii şi combaterii criminalităţii transnaţionale.

Delincvenţii folosesc tehnologiile informaţionale în mai multe moduri: acestea pot fi atât escrocherii cu vânzări online, cât şi tranzacţii bancare frauduloase sau furtul datelor bancare, a explicat în cursul conferinţei dr. Daniel Atasiei, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii "Al. Ioan Cuza" din Iaşi.

În timp ce saiturile prin care se vând produse inexistente sau se extrag informaţii despre contul bancar au drept ţintă preferată utilizatorii din Europa Centrală sau de Vest, clonarea cardurilor bancare sunt un pericol real şi pentru R. Moldova. Pentru a evita asemenea cazuri, Daniel Atasiei recomandă să se folosească bancomatele care sunt supravegheate de camere de luat vederi.

"Acest gen de crime a apărut recent, dar se extinde rapid", a spus Ghenadie Cosovan, viceministrul Afacerilor Interne, în cadrul aceleiaşi conferinţe. "Republica Moldova a ratificat în februarie curent Convenţia Europeană privind criminalitatea informatică, însă autorităţile abia urmează să implementeze măsuri concrete de combatere", a mai spus viceministrul.

Autori: Cristina Mogâldea, Victoria VlasComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T